Platforma DA solicită informații privind creditele luate de Agenția Servicii Publice

Alexandr Slusari, vicepreședintele Platformei DA, spune că, după demersul Platformei DA privind majorarea bruscă a costurilor mai multor servicii ale Agenției Servicii Publice, a primit zeci de apeluri cu „informație interesantă”. „Am fost informat că ASP este împovărată cu credite de sute de milioane lei de la diferite bănci și că acum este vârful perioadei scadente. Că pe interiorul Agenției nu toți au fost de acord cu organizarea ASP, politica financiară și creșterea vertiginoasă a tarifelor”, susține Slusari.

Potrivit unui comunicat de presă al Platformei DA, Alexandr Slusari a decis să pornească o anchetă parlamentară asupra acestui subiect, motivând prin faptul că „majorarea recentă bate puternic la buzunarele cetățenilor și agenților economici”.

Alexandr Slusari a solicitat de la Guvern și Agenția Servicii Publice o informație minuțioasă privind creditele acordate ASP, oportunitatea creditării, băncile de creditare, destinația creditelor, perioada scadentă, existența gajului, rolul Guvernului sub aspectul autorizării deciziei de creditare și a existenței garanției de stat în cazul de nerambursare a împrumuturilor. Cel mai important lucru, spune deputatul, este să se înțeleagă dacă există legătură cauzală între creditele ASP și scumpirea substanțială a tarifelor.

La 6 mai, Alexandr Slusari a declarat că, înainte de a demisiona, guvernul Chicu ne-a lăsat „o bombă cu ceas”, prin faptul că a aprobat la 22 decembrie 2020 o hotărâre, care, sub paravanul modificării metodologiei de formare a tarifelor pentru serviciile ASP, prevede, de fapt, că majoritatea acestor tarife crește de câteva ori.

„Modificările intră în vigoare treptat, tocmai în perioada campaniei electorale. Din 4 mai brusc au crescut tarifele la serviciile cadastrale și eliberarea documentelor de stare civilă. Din 1 iulie vor intra în vigoare noile tarife la eliberarea actelor de identitate. De exemplu, tariful pentru eliberarea extrasului din Registrul bunurilor imobiliare a crescut de la 51 la 130 lei. Serviciile pentru înregistrarea primară a bunurilor imobiliare s-au scumpit de 2-3 ori. Eliberarea certificatului/duplicatului privind starea civilă devine pentru cetățeni mai scumpă de aproape 6 ori!”, a subliniat deputatul.

În acest context, Alexandru Slusari a cerut de la Guvernul interimar și ASP explicații și revizuirea urgentă a tarifelor. Alexander Slusari califică aceste majorări drept „o bătaie de joc față de țara afectată puternic de criza social-economică”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.