Platforma DA: Regimul separatist folosește pandemia pentru a-și extinde influența

Reprezentanții Partidului Platforma Demnitate și Adevăr susțin că regimul separatist folosește pandemia pentru a-și extinde influența și controlul asupra localităților din stânga Nistrului. Aceștia solicită convocarea de urgență a unei ședințe de Guvern pe tema posturilor ilegale instalate în zona de securitate, transmite IPN.

„Condamnăm impotența acestui Guvern de a apăra cetățenii Republicii Moldova. Reacțiile anemice sau adormite ale Biroului pentru reintegrare nu face decât să dea curaj regimului separatist. Asta se leagă însă de contractul exclusiv de furnizare a energiei de la Kuciurgan, de ticăloasa înțelegere a lui Dodon de a „dărui” separatiștilor moșii care nu-i aparțin, inclusiv sate moldovenești din centrul raionului Dubăsari, pentru care în 1992 au plătit cu sânge, combatanții Republicii Moldova”, a declarat într-o conferință de presă vicepreședintele Platformei, deputatul Chiril Moțpan.

Potrivit lui, „posturile instalate recent sfidează toate protocoalele încheiate la insistența OSCE, aduce atingere acordului de încetare a focului din 1992, care a devenit un document de care-și șterg picioarele conducerea militaristă a regiunii separatiste”. „Cerem ca Guvernul Republicii Moldova să definească și să aplice o nouă politică de transformare a conflictului conform Constituției Republicii Moldova și a dreptului internațional, încetând să arunce veste de salvare și concesii ticăloase regimului separatist. Nu putem tolera continuarea militarizării regimului, cu trupe rusești staționate ilegal în regiune. Este inadmisibil ca Dodon să aibă înțelegeri separate, politice sau electorale cu capii acestui regim, ocolind Parlamentul, impunând Guvernul să se rețină din aplicarea legii în raport cu capii acestui regim”, a notat parlamentarul.

Chiril Moțpan a menționat că este imperativ ca Parlamentul să monitorizeze implementarea acordurilor și protocoalelor încheiate de Guvern, pentru a stabili ce fel de politică urmează să aplice în procesul de reintegrare completă, definitivă, a teritoriului din stânga Nistrului.

Deputata Stela Macari susține că sunt mai multe situații de conflict în unele localități ale raionul Dubăsari, care au apărut odată cu instituirea stării de urgență la 17 martie. Potrivit ei, în această perioadă, forțele separatiste au blocat o mare parte a drumurilor ce fac legătură între satele comunelor Cocieri și Corjova, prin instalarea unor posturi suplimentare pe drumurile principale. „Pe drumurile adiacente, însă, au fost plasate chiar blocuri de beton, grămezi de pământ sau au fost create alt gen impedimente artificiale, care fac circulația imposibilă. Remarcăm faptul că, posturile de control au fost instalate în lipsa unor coordonări și decizii oficiale ale Comisiei Unificate de Control”, a declarat deputata.

În altă ordine de idei, liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a anunțat că va contesta decizia Procuraturii prin care s-a constatat că în imaginile de la sediul Partidului Democrat, în care apare Igor Dodon, Vlad Plahotniuc și Serghei Iaralov, nu sunt elemente de infracțiune. De asemenea, politicianul și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu „anumite acțiuni prin care se încearcă restabilirea lui Vladimir Țurcan în funcția de președinte al Curții Constituționale”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.