Platforma DA: Protestatarii sunt intimidaţi

Membrii Consiliului Marii Adunări Naţionale şi ai Platformei Civice „Demnitate şi Adevăr” susţin că angajaţii instituţiilor de drept întreprind tot felul de acţiuni de intimidare a participanţilor la acţiunile populare de protest. Liderii protestatarilor afirmă că activiştii sunt filaţi,  convorbirile telefonice le sunt interceptate. Ba mai mult, au fost intentate şi dosare penale în care aceştia sunt vizaţi.

Preşedintele Consiliului, Andrei Năstase, a declarat marţi, 8 decembrie, la o conferinţă de presă la IPN, că au aflat din surse de la Ministerul Afacerilor Interne despre existenţa unui document semnat de către şeful interimar al Inspectoratului General al Poliţiei, în care se vorbeşte despre intentarea a două dosare penale pe faptul creării dezordinilor în masă.

Una dintre acţiuni ar fi fost pornită după manifestarea din 4 octombrie, când potrivit documentului citat de Andrei Năstase, protestatarii ar fi încercat să pătrundă în sediul Parlamentului. La fel, manifestanţii sunt învinuiţi că s-au deplasat şi în faţa unui business centru, unde ar fi bruscat oamenii legii care au format un codon viu, ar fi îndemnat mulţimea spre descinderi şi ar fi aruncat cu pietre în direcţia instituţiei. Cel de al doilea dosar penal ar fi fost intentat ca urmare a acţiunii de protest din 6 octombrie, din faţa sediului Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică. Şi aici, protestatarii ar fi întreprins acţiuni violente împotriva poliţiştilor.

Andrei Năstase insistă că la fiecare acţiune în masă protestatarii au avut un comportament decent, iar organizatorii au avut grijă să nu fie încălcate normele legale.  În opinia sa, aceste dosare nu reprezintă altceva decât un instrument de a intimida populaţia pentru a o determina să nu-şi exprime cu voce tare nemulţumirile şi revendicările.

„Aceste dosare nu sunt altceva decât un exemplu clasic al unii dictaturi care încearcă să intimideze societatea civilă şi cetăţenii care protestează împotriva ilegalităţilor”, a  declarat vicepreşedintele Consiliului, Valentin Dolganiuc. El a mai spus că instituţiile de drept sunt cele care trebuie să protejeze drepturile omului, dar se constată o situaţie diametral opusă, iar oamenii au ajuns să-şi facă dreptate doar la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Secretarul Consiliului, Chiril Moţpan, a declarat că, având experienţă de lucru în organele de drept, a simţit nu o singură dată că este urmărit. Iar în orăşelul demnităţii din Piaţa Marii Adunări Naţionale au fost infiltrate persoane care se dădeau drept protestatarii, dar aveau alte scopuri.

Un alt membru al Platformei DA, Constantin Boeşteanu, a spus că o altă dovadă că membrii platformei sunt intimidaţi este faptul că zilele trecute, aflându-se într-o deplasarea în câteva raioane ale ţării, reprezentanţii protestatarilor au fost opriţi de nenumărate ori de inspectorii de patrulare, fără un motiv plauzibil. Potrivit lui, este cert că echipajele acţionau la comanda superiorilor care, interceptându-le discuţiile telefonice, le cunoşteau itinerarul.

  • andrei nastase despre actiuni de intimidare.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.