Platforma DA propune măsuri de contracarare a consecințelor secetei și înghețurilor

Reprezentanții Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr consideră că este necesar de urgență să fie creată o comisie guvernamentală cu implicarea partenerilor de dezvoltare, imputernicită să evalueze impactul secetei, a înghețurilor și a crizei pandemice asupra sectorului agroalimentar. Formațiunea consideră că trebuie evaluată oportunitatea declarării stării de urgență cu caracter natural în toata țara sau în mai multe raioane, fără a limita drepturile fundamentale ale oamenilor, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a declarat că în această iarnă s-a întâmplat pentru prima dată ca terenurile agricole să nu fie acoperite cu zăpadă măcar pentru câteva zile. Cantitatea precipitațiilor și rezervele de umeditate în sol ajung în medie la 25-30% din norma multianuală, iar restricțiile impuse în starea de urgență au influențat extrem de negativ aprovizionarea agricultorilor сu fertilizanți și produse de uz fitosanitar.

„Mai mult decât atât, înghețurile de primăvară timpurie au afectat în proporție de 70-80% plantațiile de caiși, migdal și piersici și în proporție de 40-50% – plantațiile de cireș, vișin și prun, precum și semănăturile de rapiță de toamnă. În marea majoritate a raioanelor situația fermierilor este critică, fiind agravată și de problemele intervenite în procesul comercializării produselor pe piața internă, dar și în cadrul exporturilor din cauza limitării drastice a circulației”, a notat Andrei Năstase.

Vicepreședintele formațiunii, deputatul Alexandru Slusari, a menționat că majoritatea agricultorilor au credite. Or, declararea stării de urgență cu caracter natural ar fi un motiv pentru constatarea circumstanțelor de forță majoră, care ar permite negocierea între agricultori și creditori, precum și reeșalonarea plăților pentru credite.

Platforma DA solicită aprobarea regulamentului cu privire la utilizarea apelor subterane în scopul irigării terenurilor agricole. De asemenea, autoritățile sunt îndemante să se adreseze partenerilor externi în vederea asistenței financiare pentru a depăși criza naturală.

Alexandru Slusari a mai spus că este necesar să fie suplinit Fondul de Dezvoltare a Agriculturii cu cel puțin 500 de milioane de lei pentru plăți directe întreprinderilor agricole, inclusiv celor zootehnice, care au avut de suferit în urma secetei și a înghețurilor. Potrivit lui, săptămâna trecută, formațiunea a vorbit despre posibilitatea identificării acestor bani. Și anume prin reducerea programului de susținere a companiilor care nu au avut de suferit în urma pandemiei – supermarketuri, companii petroliere etc.

Platforma DA mai propune ca întreprinderile care au avut de suferit în urma secetei și a înghețurilor să fie scutite de plata impozitului pe venit. O altă propunerea ține de amânarea pentru cel puțin șase luni a achitării în bugetul public național de către întreprinderile respective a impozitelor și a taxelor aferente plăților salariale. Formațiunea mai propune achiziționarea pentru rezerva de stat a cel puțin 150 de mii de tone de grâu alimentar și 150 de mii de tone de porumb la un preț avantajos pentru agricultori.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.