Echipa Platformei DA a fost deschisă spre conlucrare cu guvernul actual pentru a găsi cele mai bune soluții de depășire a crizei, dar coaliția PSRM-PDM a blocat inițiativele legislative ale formațiunii. A declarat liderul Platformei DA, Andrei Năstase, la o conferință de presă la care a prezentat raportul de evaluare a activităţii echipei Platformei DA pentru prima jumătate a anului curent, transmite IPN.
Potrivit lui Andrei Năstase, Platforma DA a înregistrat iniţiative legislative menite să amelioreze situaţia social-economică pe timp de criză, referitoare la indexarea dublă (cu 15 %) a pensiilor sub minimul de existenţă, ceea ce ar fi permis vârstnicilor inclusiv să reziste mai uşor în izolare, ei fiind categoria cea mai vulnerabilă în faţa infectării cu COVID-19, achitarea indemnizaţiilor pentru angajaţii intraţi în şomaj tehnic în cadrul întreprinderilor impuse să-şi sisteze activitatea din cauza restricţiilor pandemice, achitarea indemnizaţiei unui părinte din familiile cu copii sub vârsta de 10 ani, în condiţiile suspendării procesului de învăţământ şi a activităţii instituţiilor preşcolare, astfel asigurându-se protecţia vieţii şi a sănătăţii copiilor rămaşi acasă.
„Regretul nostru este legat și de faptul că o parte importantă din propunerile noastre au fost ignorate de majoritatea parlamentară, tributară și ea veleităților electorale ale lui Dodon și ale guvernului său, care a ajuns să fie supranumit guvern-catastrofă”, a adăugat Andrei Năstase.
Potrivit lui, deşi au activat din parterul opoziţiei, au reuşit să promoveze mai multe proiecte importante pentru oameni. Acestea ţin de beneficiile unor categorii de cetăţeni direct afectaţi de criza pandemică şi cea naturală. Au reuşit să promoveze în Parlament asigurarea pensiei de urmaş în urma decesului întreţinătorului angajat în sistemul medical infectat în condiţiile luptei cu pandemia COVID-19, asigurarea tuturor veteranilor de război, indiferent dacă sunt sau nu angajaţi în câmpul muncii, cu poliţe medicale gratuite şi alocarea a 100 milioane de lei pentru agricultorii afectaţi de secetă.
Deputatul Alexandru Slusari, vicepreşedinte al Platformei DA, a precizat că, de la începutul legislaturii, fracţiunea a elaborat şi înaintat 87 de proiecte de lege, iar în această sesiune – 53, depăşind toate celelalte fracţiuni. ,,Eu, fiind responsabil pentru domeniul economic, vreau să menţionez că, din cauza blocării din partea coaliţiei PDM-PSRM, la ora actuală agricultorii au rămas fără 600 de milioane de lei pentru anul viitor, producătorii autohtoni nu pot comercializa minimum 50 la sută în supermarketuri produse agroalimentare. Businessul este acum în faza de disperare, întrucât nu a fost creat cadrul legislativ pentru situaţie de forţă majoră”, a spus vicepreşedintele Platformei DA.
Deputatul Igor Munteanu, vicepreşedinte al Platformei DA, şi-a exprimat regretul că în această jumătate de an de muncă legislativă nu s-a ajuns să se adopte legea cu privire la „dezoffşorizare”. „Un proiect faţă de care actualul guvern Chicu s-a opus cu energie surdă, cu disperare pentru ca să protejeze grupurile pe care le serveşte. Din păcate, nu am putut să adoptăm legea prevenţiei, care ar fi trebuit să ofere răgaz businessului start-up-urilor pentru ca să nu fie blocate de controalele financiare a celor care servesc oligarhii”, a spus deputatul. „Sunt multe lucruri pe care le-am realizat, ne mândrim cu aceste reuşite şi asta ne îndeamnă să avem mai mult energie şi consistenţă în următoarea perioadă legislativă în care fracţiunea şi partidul Platformei DA trebuie să ţină drapelul ridicat a intereselor reale ale cetăţenilor care au reprezentanţii cu care se pot mândri în Parlamentul”, a adăugat Igor Munteanu.
Membrii fracţiuni şi-au exprimat regretul că majoritatea parlamentară a decis încheierea subită a activităţii legislative „din motive strict electorale, contrare bunului simţ şi voinţei oamenilor şi a deputaţilor Platformei DA”. Aceşti cred că există încă multe restanţe care ar fi trebuit eliminate până la sfârşitul unei sesiuni parlamentare într-o perioadă atât de dificilă.