Platforma DA cere revizuirea deciziei CSE de plată a dividendelor exclusiv prin transfer bancar

Platforma DA cere revizuirea dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale care prevede ca profitul net și dividendele companiilor să fie plătite asociaţilor exclusiv prin transfer bancar. Potrivit membrilor partidului, această schimbare are implicații asupra economiei și, în special, asupra mediului de afaceri. Declarații în acest sens au fost făcute într-o conferință de presă, transmite IPN.

Zinaida Cebănaș, antreprenor, președintele OT Râșcani a Platformei DA, a spus că decizia CSE aduce beneficii doar băncilor comerciale, care oricum au înregistrat profituri impresionante în ultimii ani. Doar în 2022, veniturile totale ale băncilor au crescut cu 5,6 miliarde de lei față de anul precedent, iar la finele anului 2022, profitul în sectorul bancar a ajuns la 3,6 miliarde de lei, o creștere de 58,6% față de sfârșitul anului 2021. Alte ramuri ale activităților economice în Republica Moldova sunt în descreștere majoră.

Decizia amplifică avantajele pentru băncile comerciale, care și așa percep plăți și comisioane în mod direct pentru fiecare tranzacție. De exemplu, atunci când oamenii primesc carduri bancare, comisioanele sunt aplicate pentru orice operațiune bancară.

Andreprenoarea mai spune că agenții economici care primesc plăți prin cardurile bancare sunt supuși taxelor de minimum 1,5% din sumă (ajungând la 2,5%), plus aproximativ 150 lei pentru deservire lunara. Acest comision poate fi tratat ca fiind profitul ratat al entității, care ar putea fi investit în dezvoltarea activității economice. Un alt aspect important este că în rețelele de comercializare adesea plata cu cardul bancar atrage reduceri mai mici decât plata în numerar, făcând agenții economici mai puțin competitivi pe piața de vânzări.

Membrii Platformei DA susțin necesitatea digitalizării și a utilizării cardurilor bancare, însă consideră că sunt prea mari comisioanele și astfel de măsuri duc la folosirea irațională a timpului agenților economici care efectuează operațiunile cu numerar. În context, Platforma DA propune modificarea Legii cu privire la antreprenoriat și întreprinderi, așa ca instalarea terminalelor de plată fără numerar ale băncilor comerciale și/ sau societăților de plată licențiate de Banca Națională a Moldovei să rămână la discreția agenților economici, iar comisionul pentru deservirea lunară a terminalului de plată să fie negociat direct între agentul economic (în funcție de aria geografică, situația economică și altele) și băncile comercial sau societățile de plată licențiate de Banca Națională a Moldovei.

De asemenea propune amendarea proiectului de lege înaintat de Guvern pe 11 august 2023. În alineatul în care se spune că „persoanele juridice, fizice ce desfășoară activitatea de întreprinzător, organizațiile, reprezentanțele și alte tipuri de persoane au dreptul să efectueze plăți sub formă de dividende către toți asociații sau acționarii în numerar în suma ce nu depășește 100 000 de lei anual” sintagma  „către toți” să fie modificată cu sintagma „la fiecare”. Platforma DA salută stabilirea limitei de 0,1% pentru comisioanele impuse de către societăți de plată la decontarea cu persoanele fizice și încurajează aprobarea acestui proiect de lege.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.