Platforma DA cere prim-ministrului Dorin Recean să ia sub control problema patentarilor

Platforma DA cere prim-ministrului Dorin Recean să ia sub control problema patentarilor. Președintele Platformei DA, Dinu Plîngău a declarat în cadrul unei conferințe de presă că decizia de anulare a patentelor din 1 iulie nu este una oportună și există riscul ca cei peste cinci mii de deținători de patente și familiile acestora să iasă la proteste, transmite IPN.

„Solicitarea noastră principală este că prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean să ia sub control această problemă, pentru că semnalele sunt de ordinul că toți patentarii revoltați împreună cu familiile lor vor ieși la proteste. Noi nu avem nevoie de proteste în condițiile în care sunt soluții alternative pentru rezolvarea acestei probleme, reciproc avantajoase, ca oamenii să înțeleagă și treptat să trecem la alt gen de activitate. Nu prin prohibiție, ci prin încurajare”, a declarat președintele Platformei DA, Dinu Plîngău.

În acest sens, Platforma DA a prezentat un șir de propuneri pentru o trecere mai lentă de la comerțul în bază de patentă la activitatea individuală de întreprinzător. Astfel, măsurile propuse sunt: consultarea și elaborarea unui mecanism clar de activitate independentă îndreptată spre diverse grupuri sociale; inițierea unor cursuri pentru informarea deținătorilor de patentă cu privire la nouă formă de activitate; instruiri cu privire în folosirea aparatului de casa și a registrului de evidență a procurărilor, dar și la modalitățile de achitare a impozitului pe venit de 1%, care devine deja o obligativitate odată cu trecerea la activitatea independentă.

Totodată, Platforma DA cere menținerea activității de comerț în bază de patentă până în 2025, astfel ca deținătorii de patentă să aibă timp să vadă toate beneficiile activității independente și să tranziteze benevol la această activitate. Platforma DA consideră că această tranziție nu trebuie făcută prin constrângere, activitatea independentă trebuie să fie făcută atractivă, astfel încât patentarii să-și dorească să-și schimbe singuri modul de activitate. „În tot acest proces trebuie de ținut cont și de cei mai în vârstă pentru care patenta este sursa de existență. Transformările sociale negative pe care le parcurgem astăzi pe fundalul mai multor crize ne impune să găsim soluții, chiar și temporare, pentru a veni cu mai mult suport pentru cetățenii noștri și a le proteja veniturile și așa modeste, exact cum sunt veniturile celor care dețin patentă”, a declarat vicepreședinta Platformei DA, Stela Macari.

Președintele Platformei DA, Dinu Plîngău a declarat că în condițiile în care nu se găsesc alternative pentru cei cinci mii de patentari, o bună parte din ei vor deveni parte a diasporei.
Anterior, ministrul economiei, Dumitru Alaiba a comentat nemulțumirile deținătorilor de patentă legate de trecerea din 1 iulie la activitatea independentă. Acesta a declarat că toți comercianții vor fi obligați să aibă aparat de casă și că asta nu se negociază, toți trebuie să-și plătească partea corectă din impozite. În același timp, el declarat că unii patentari deja au tranzitat spre noul regim.  „Țin mult la antreprenori. Orice gen de antreprenor. Iar actualii patentari sunt cei mai adevărați micro-antreprenori. Vreau să îi susținem și să-i ajutăm să se dezvolte. Știu, unii actuali patentari nu vor să accepte noile condiții. Discutăm de mai bine jumate de an. După cum am zis, aparatul de casă nu se negociază”, a declarat Dumitru Alaiba.

Ministrul susține că noua activitate independentă oferă condiții net superioare față de ce era la patenta de întreprinzător, inclusiv impozitare la nivel de 1% din vânzări, aparat de casă fără plată, fără rapoarte și hârțoage, plafon de vânzări de 4 ori mai mari decât la patentă și multe alte beneficii.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.