Platforma DA a depus denunț la Procuratură privind negocierile cu compania Horus

Partidul politic Platforma Demnitate și Adevăr a făcut un denunț la Procuratura Generală cu privire la negocierile directe cu compania Horus cu privire la reparația blocului nr. 3 al SA „Termoelectrica”. Potrivit formațiunii, zilnic sunt suportate pierderi de aproximativ 2.4 milioane de lei, transmite IPN.

„Prezentul denunț vizează acțiunile ilegale săvârșite de către conducerea „Termoelectrica” cu acordul, complicitatea sau la indicația conducerii Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și reprezentanții companiei Horus. În luna iunie, Termoelectrica inițiat o licitație pentru reparația blocului energetic 3. Conform informațiilor publice la acea licitație au participat 3 companii: ucrainenii de la Harcov Energo Remont, românii de la Turbo Energy și Horus. Cea mai bună ofertă a fost dată de compania Turbo Energy. Însă „Termoelectrica” nu a desemnat câștigătorul, dar a anulat licitația și a înștiințat companiile participante că inițiază negocieri directe cu ele și că au la dispoziție 24 de ore pentru depunerea ofertelor”, precizează Platforma DA.

Pe 25 octombrie, reprezentanții Horus au anunțat finalizarea reparației capitale a blocului energetic nr.3. Doar că la două săptămâni distanță de la recepția lucrărilor, pe 10 noiembrie, când a fost pornit pentru prima dată acest bloc, a avut loc o avarie majoră iar activitatea centralei a fost stopată.

„Ca urmare a acestei defecțiuni există riscuri majore de a avea probleme cu asigurarea cu agent termic a locuitorilor orașului Chișinău. În același timp, e important de menționat că în procesul de preparare a agentului termic acest bloc ar fi produs până la 80MWh. Acest volum constituie în jur de 15% din necesarul de energie al țării. Din cauza defecțiunii aceste volume sunt procurate la moment din România la preț mediu de 200 de euro/MWh, iar Termoelectrica suportă zilnic pierderi financiare enorme de aproximativ 7,5 milioane de lei și încalcă contractul de furnizare a energiei electrice, unde, de asemenea, riscă penalități”, afirmă formațiunea.

„Având în vedere circumstanțele și argumentele ce vor fi expuse mai sus, se constată că prin acțiunile ilegale prin care au fost omise prevederile legale în procesul desemnării companiei câștigătoare, a fost săvârșită infracțiunea exces de putere sau după caz, de depășire a atribuțiilor de serviciu – infracțiune prevăzută de art. 328 Cod Penal. Or, atât conducerea „Termoelectrica” nu putea să-și asume asemenea decizii, nici responsabilii de la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale nu sunt în drept să-și asume asemenea decizii, să dea acord pentru asemenea lucruri sau indicații ilegale”, se arată într-un comunicat de presă al Platformei DA.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.