Platforma „Agenda Comună”, din care fac parte opt partide, susțin că adoptarea noului Cod Electoral în a doua lectură trebuie amânată. Reprezentanții Platformei invocă lipsa unui consens politic larg în cadrul partidelor politice pe marginea modificărilor propuse. În opinia acestora, „modificările nejustificate și pe alocuri neconstituționale urmăresc scopul de a falsifica alegerile pentru a menține Partidul Acțiune și Solidaritate la guvernare”. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă, transmite IPN.
Secretarul executiv al Partidului Socialiștilor, Vlad Batrîncea, a declarat că noul Cod Electoral este un pericol la adresa democrației din Republica Moldova. Potrivit lui, pe lângă faptul că se va introduce monopolul politic asupra CEC, asupra comisiilor de circumscripție raionale, Codul practic creează realități noi care pot duce la falsificarea alegerilor ulterioare, fie ele parlamentare, locale sau prezidențiale.
„Toate partidele politice, cu excepția PAS, vor avea probleme cu monitorizarea scrutinelor, cu funcționalitatea și accesul la procedurile democratice, cu finanțarea partidelor politice. Acest Cod este un pericol și pentru observatorii și reprezentanții organizațiilor care participă la monitorizarea scrutinelor, deoarece apare noțiunea de vot alternativ – vot prin internet, de care Moldova nu este pregătită. Sunt țări mult mai civilizate decât Republica Moldova care nu riscă să introducă votul alternativ și sunt țări care au refuzat de acest vot pe motiv că nu poate fi asigurată securitatea votului”, a menționat Vlad Batrîncea.
Ion Dron, președintele Partidului pentru Oameni, Natură și Animale a subliniat că dezacordul partidelor membre ale platformei față de noul Cod Electoral rezumă în faptul că nu poate exista nici siguranță și nici libertatea alegerii atunci când cei aflați la putere adoptă reguli prin care numai ei să poată controla din punct de vedere juridic și administrativ întreg procesul electoral. „Cetățeanul vede votul său ca un instrument de sancțiune a celor care i-au promis, nu au reușit și trebuie să plece. Dacă acest cod va fi adoptat în varianta propusă, această percepție a cetățeanului se va transforma într-o iluzie deșartă”, a spus Ion Dron, citat într-un comunicat de presă al PSRM.
Andrei Donica, președintele Partidului „Speranța-Надежда”, a precizat că aceste „combinații” cu schimbarea Codului Electoral, se fac doar pentru a putea falsifica următoarele alegeri.
Marc Tkaciuk, liderul Partidului „Congresului Civic”, a subliniat că toți experții și politicienii cu autoritate au demonstrat că acest Cod este elaborat în favoarea actualei guvernări, în conformitate cu standardele unor regimuri nu tocmai democratice.
Noul Cod Electoral a fost aprobat în prima lectură în luna iulie. Printre noile prevederi se numără posibilitatea ca în situații excepționale, cum ar fi pandemie, stare de urgență, în unele circumscripții electorale alegerile să se poată desfășura pe parcursul a două zile – sâmbătă și duminică – prin derogare de la regula generală. În ceea ce ține de finanțarea activității grupurilor de inițiativă și a campaniilor electorale, se va limita posibilitatea efectuării donațiilor în numele unor terțe persoane prin plafonarea acestora din suma venitului anual al donatorului. Referitor la alegerile parlamentare, autorii proiectului propun extinderea până la 111 a numărului maxim de persoane care pot fi incluse în lista de candidați ai unui partid politic sau bloc electoral.