Planul de Acţiuni pentru o Guvernare Deschisă a fost realizat în proporţie de 55%

Gradul de implementare a Planului de Acţiuni pentru o Guvernare Deschisă (PAGD) pentru anul 2012 este de aproape 55%. Estimarea a fost făcută de experţii Asociaţiei pentru Democraţie Participativă „ADEPT”, transmite IPN.

Autorul studiului, Petru Culeac, a declarat că gradul de implementare mediu al PAGD  este cauzat de mai multe probleme, printre care şi calitatea joasă a unor indicatori şi subacţiuni, ceea ce face dificilă monitorizarea progreselor sau evaluarea performanţelor atinse.

În cadrul Consiliului Naţional pentru Participare a fost creat un grup de lucru care să se ocupe de monitorizarea implementării PAGD, însă din diverse motive, constată Petru Culeac, acest grup a avut mai mult un rol consultativ pe lângă Centrul de Guvernare Electronică şi nu şi-a realizat misiunea de monitorizare a implementării PAGD.

Expertul a subliniat că o altă problemă ţine de lipsa resurselor umane. „Deseori instituţiile responsabile de implementarea Planului de Acţiuni pentru o Guvernare Deschisă se confruntă cu insuficienţa de personal. Un alt aspect al acestei probleme este şi nivelul de pregătire a persoanelor implicate în diverse procese din domeniul guvernării deschise”, a mai spus Petru Culeac.

Directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă „ADEPT”, Igor Boţan, a remarcat că este nevoie de sprijin la nivel de politici, implementarea unor măsuri tehnice pentru asigurarea unui caracter interactiv al relaţiei cetăţean-stat. Sunt necesare şi măsuri de informare a cetăţenilor, comunicare între grupurile ţintă şi consolidarea capacităţilor reprezentanţilor autorităţilor publice.

Raportul privind evaluarea implementării Planului de Acţiuni pentru o Guvernare Deschisă în anul 2012, a fost implementat de Asociaţia „ADEPT” şi Centrul de Jurnalism Independent, cu sprijinul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova/Programul Buna Guvernare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.