Capitala va avea un Plan de Mobilitate Urbană, care reprezintă un document de planificare strategică în dezvoltarea infrastructurii rutiere și pietonale, a transportului public și privat, în organizarea parcărilor, crearea infrastructurii pentru biciclete. Acesta urmează să fie elaborat de către experți naționali, internaționali, dar și cu implicarea chișinăuienilor, în cadrul proiectului „Orașe verzi durabile”, implementat de Primăria Chișinău, cu sprijinul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, transmite IPN.
Prezent la evenimentul de prezentare, primarul interimar Ruslan Codreanu a declarat că orașul nu poate fi dezvoltat fără o planificare strategică și durabilă ținând cont de realitățile urbane și de nevoile cetățenilor. Planul de Mobilitate Urbană va ajuta ca banii publici să fie investiți eficient, astfel încât să fie îmbunătățit sistemul de transport în oraș, iar cetățenii să aibă acces egal la transport fie public, fie privat. De asemenea, să fie asigurată deplasarea accesibilă și sigură. Edilul a mai spus că în ultimii zece ani, transportul privat este în creștere cu aproximativ 30%.
Inga Podoroghin, specialistă programe de mediu și energie PNUD, a menționat că orașul Chișinău se confruntă cu ambuteiaje, infrastructura rutieră este suprasolicitată, spațiile publice și trotuarele degradează din cauza parcărilor ilegale, iar nivelul de poluare a aerului crește constant. În opinia expertei, este necesară regândirea rețelei de transport astfel încât chișinăuienilor să le fie oferite alternative sigure și confortabile de deplasare, fie cu transportul public, privat, bicicleta sau pe jos.
Victor Chironda, consultant național pe mobilitate urbană PNUD, a declarat că acest plan vine cu o schimbare: de la modalitatea de planificare urbană de sus în jos, axată pe experți, arhitecți, ingineri, către planificarea urbană orientată pe oameni și cu implicarea lor. Evenimentul de astăzi este un început a unui șir de activități. Deja miercuri va avea loc un atelier de planificare urbană, la care vor participa funcționari, experți, reprezentanți ai societății civile etc. Către luna iunie, urmează să fie pregătit draftul Planului de Mobilitate Urbană, care ulterior va fi dezbătut în cadrul consultărilor publice pentru a-l definitiva.
Proiectul „Orașe verzi durabile pentru Moldova”, implementat în perioada 2018-2022, are un buget de 2,72 milioane de dolari, dintre care 2,64 milioane de dolari sunt acordați de Facilitatea Globală de Mediu și 80 de mii – de PNUD Moldova.