Plan de acțiuni pentru realizarea Strategiei naționale de ocupare a forței de muncă

Guvernul a aprobat Planul de acțiuni pentru 2018 de implementare a Strategiei Naționale privind ocuparea forței de muncă pe anii 2017-2021, transmite IPN.

Acţiunile asumate sunt centrate pe patru priorităţi: crearea oportunităţilor de angajare formală, non-discriminatorie şi productivă; dezvoltarea capitalului uman pentru şanse sporite de angajare; o mai bună guvernare a pieţei muncii; precum și valorificarea potenţialului migraţiei pentru o dezvoltare durabilă. La modul practic, accentul este pus pe crearea locurilor de muncă atât la nivel central, cât și  local, pe combaterea muncii nedeclarate, sporirea capacităților de colectare și analiză a datelor şi prognozare pe piaţa muncii.

Astfel, va fi facilitat în continuare accesul la credite pentru întreprinderile mici şi mijlocii prin acordarea garanţiilor financiare de către Fondul de Garantare a Creditelor. Se va intensifica susținerea financiară a afacerilor create şi gestionate de femei (Programul pilot „Femei în afaceri”). Urmează să fie lansat programul de suport pentru tinerii întreprinzători „Start pentru tineri”. Va fi stimulată crearea locurilor de muncă în zonele rurale şi oraşele mici prin implementarea politicii de subvenţionare, inclusiv pentru tineri, grupurile de producători agricoli din domeniul vegetal și apicol (Proiectul „Agricultura Competitivă în Moldova”). Vor fi diversificate formele de reintegrare pe piața munci a migranților reveniți acasă, și nu doar prin proiectul PARE 1+1.

Alte acțiuni țin de oferirea facilităţilor tinerilor specialişti cu studii medicale şi farmaceutice plasaţi în câmpul muncii în mediul rural, iniţierea implementării Regulamentului privind subvenţionarea creării locurilor de muncă, aprobat la finele anului 2017, elaborarea metodologiei şi instrumentarului cercetării statistice privind locurile de muncă vacante conform normelor UE, elaborarea  unei noi legi privind promovarea ocupării forței de muncă.

Va fi acordată o mai mare susținerea activității de voluntariat, controlului procesului de asigurare a accesului fizic al persoanelor cu dizabilităţi în instituţiile de învăţământ. Va fi încurajată mai activ colaborarea între întreprinderi şi instituțiile de educație și cercetare, inclusiv pentru a sprijini transferul tehnologic.

Costurile acţiunilor incluse în Plan au fost estimate la 1 204 010,9 mii de lei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.