Plafonarea prețurilor la carburanți, aprobată în primă lectură

Deputații au votat, în primă lectură, un proiect de lege care prevede metoda de plafonare a prețurilor în baza unei metodologii de calculare și aplicare a prețurilor la produsele petroliere. Aceasta ar urma să fie elaborată, aprobată și supravegheată de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, luând ca bază cotațiile burselor internaționale Platt`s, transmite IPN.

Autorul proiectului, deputatul Alexandru Oleinic, a declarat că analiza situației pe piața internă, inclusiv evoluția prețurilor în comparație cu fluctuațiile prețului pe piețele internaționale, comportamentul companiilor petroliere – indică necesitatea unei revizuiri fundamentale a cadrului normativ în domeniu. Acest lucru a devenit și mai evident după audierea rapoartelor reprezentanților Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică și Consiliului Concurenței.

Alexandru Oleinic a spus că prețurile la carburanți în Republica Moldova au provocat mereu nemulțumiri din partea societății. La începutul lunii ianuarie,mai multe stații PECO au afișat prețuri mai mari la carburanți. Astfel, benzina și motorina s-au scumpit în medie cu 70 de bani, iar gazul lichefiat cu un leu. Și aceasta se întâmpla când la bursa de la Londra barilul de petrol Brent a ajuns la 58,4 dolari SUA – cel mai mic nivel din ultimele cinci luni, ultima dată când petrolul a costat atât de puțin fiind în luna septembrie a anului 2019. Mai mult, de la începutul lunii ianuarie, petrolul s-a ieftinit cu peste 17%, după ce atinsese un maxim de 70,2 dolari SUA la 5 ianuarie 2020.

„Doar în ultimele două luni, prețurile la produsele petroliere au crescut de cinci ori. Conform unor calcule, benzina s-a scumpit cu circa 20%, iar motorina cu circa 19%. Unii motivează această creștere, în special reprezentanții companiilor petroliere, prin prisma creșterii accizelor la produsele petroliere și prin majorarea prețului petrolului pe piețele internaționale. Dar calculele ne arată că, potrivit noilor prevederi, accizele a crescut de la 5960 lei/tonă la 6490, iar împreună cu taxa pe valoarea adăugată, scumpirea este de 72 de bani litru. Ce avem în realitate? Doar la ultima majorare a prețurilor, din 12 martie, petroliștii au afișat la panou prețuri mai mari – la benzină cu 1,05, la motorină cu 65 de bani, la gazul lichefiat cu 40 de bani – comparativ cu prețurile majorate pe 24 februarie”, a notat parlamentarul.

Potrivit lui, implementarea proiectului de lege ar fundamenta mediul concurențial, ar stabili reguli clare de activitate a actorilor de pe piața petrolieră din țară și nu va permite companiilor să-și promoveze interesul de cartel  în detrimentul cetățenilor și economiei naționale.

Proiectul de lege urmează să fie votat și în lectura a doua.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.