În circa 80% din produsele denumite „Plăcinte cu brânză” nu se conține brânză proaspătă de vaci în calitate de umplutură. În loc de brânză, se pune un amestec cu produse pe bază de grăsimi vegetale. Constatările aparțin Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, care a efectuat controale la unitățile de producere a plăcintelor. Inspectorii au constatat că o mare parte din agenții economici apelează la practici comerciale înșelătoare la etichetarea plăcintelor puse în vânzare, transmite IPN.
Potrivit ANSA, în calitate de umplutură se utilizează un produs alimentar pe bază de grăsimi vegetale compus din ulei de palmier hidrogenat, ulei de soia, ulei de floarea soarelui cu adaos de lapte degresat, care după consistență doar imită brânza proaspătă de vaci. În aceste cazuri, au fost prelevate probe atât de umplutură, cât și de plăcinte puse în vânzare.
În unele cazuri, conținutul de acizi grași trans în umplutură este excesiv de ridicat. Inspectorii au emis prescripții de modificare a etichetei produselor în conformitate cu legislația în vigoare, astfel încât consumatorii să nu fie înșelați când aleg să procure un produs alimentar.
„Atragem atenția tuturor agenților economici că este interzisă utilizarea denumirii Plăcintă cu „brânză” pentru produsele a căror umplutură nu conține brânză de vaci sau conține un amestec de brânză de vaci cu produs alimentar pe bază de grăsimi vegetale. Totodată atenționăm cu privire la obligația de a indica lista tuturor ingredientelor. Înscrierea se va face pe un afiș, anunț sau în orice altă formă, fără riscul de confuzie pentru consumator”, se arată într-un comunicat de presă al ANSA.
Consumatorilor le este recomandat să citească cu atenție eticheta produselor puse în vânzare și să solicite de la comercianți informații detaliate cu privire la lista ingredientelor utilizate la fabricarea produselor.
Consumul de alimente bogate în acizi grași trans prezintă un risc major pentru sănătatea consumatorilor. Conform studiilor efectuate de Organizația Mondială a Sănătății, un aport mare de acizi grași trans crește în mod semnificativ riscul de boli cardiace, mai mult decât orice alt nutriment cu număr de calorii similar.