PL propune ca anul 2018 să fie declarat Anul Unirii

Fracțiunea Partidului Liberal a venit în ședința Parlamentului de joi, 7 decembrie, cu propunerea ca 2018 să fie declarat Anul Unirii. Potrivit liberalilor, anul viitor se împlinesc o sută de ani de la Marea Unire a tuturor românilor într-un singur stat – România și este un prilej pentru a marca acest eveniment istoric, transmite IPN.

În debutul ședinței, la propunerea liderului PL Mihai Ghimpu, deputații au păstrat un moment de reculegere în memoria Regelui Mihai al României, decedat în data de 5 decembrie.

Liderul Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin, l-a întrebat pe Mihai Ghimpu pentru cine lucrează, sugerând că de patru ani acesta nu ar mai primi finanțare din România, dar continuă să stea cu drapelul statului român pe masă. În replică, Mihai Ghimpu a declarat că îl păstrează cu mândrie, tricolorul este și drapelului Republicii Moldovei, doar că pe ultimul este și stema.

Liberalii au propus să fie creată o comisie care să vină cu un plan de acțiuni pentru a marca centenarul de la Marea Unire. „Ghimpu, spune cât ți-au plătit pentru asta?”, a insistat Vladimir Voronin. Liderul PCRM i-a aminstit și despre propunerea pe care i-a făcut-o la ședința trecută: „posmagi și bilete gratuite” pentru cei care vor să treacă în partea cealaltă de Prut. Potrivit lui Vladimir Voronin, cei care își doresc unirea nu au decât să treacă Prutul pentru că nimeni nu-i ține cu forța aici, în Republica Moldova.  În replică, Mihai Ghimpu a spus că PL a luptat și va lupta pentru unire și pentru cei care sunt pentru acest pământ.

Deputatul socialist Vlad Batrâncea a întrebat de ce liberalii își amintesc de unire doar atunci când sunt în opoziție. Și aici liderul PL a avut o replică, menționând că a semnat pentru unire chiar și atunci când era în funcția de președinte interimar.

Supusă votului, inițiativa Partidului Liberal nu a fost susținută de majoritatea deputaților prezenți în sală.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.