PL nu a fost exclus de către nimeni de la guvernare, Mihai Cernencu

Partidul Liberal nu a fost exclus de către nimeni de la guvernare şi faptul că nu a primit ceea ce a dorit, nu înseamnă că a fost exclus, dar aceasta înseamnă că nu s-a găsit capacitate de negociere sau o altă soluţie. De această părere este şeful catedrei istorie şi relaţii internaţionale de la ULIM, Mihai Cernencu, care a declarat pentru IPN că anunţul PL că va participa la guvernare, alături de PLDM şi PDM, dacă vor fi respectate condiţiile de compromis la care s-a ajuns în prezenţa partenerilor europeni, ar putea fi calificate şi ca începutul campaniei electorale pentru alegerile locale, dar ar putea fi calificate şi ca o bună intenţie a PL.

„Arta negocierilor este rezultatul. Rezultatul a fost zero, înseamnă că şi negocierile au fost destul de proaste. Ar fi o minune dacă se va întoarce şi va fi creat un Guvern veritabil cu o majoritate, chiar dacă nu confortabilă, totuşi, majoritate în Parlament, pentru că să ai un guvern minoritar şi să realizezi mai multe reforme dureroase cred că ar fi un mare pericol”, a declarat şeful catedrei.

Mihai Cernencu a menţionat că cele trei partide negociatoare nu au fost în stare să identifice o soluţie de compromis şi aici este problema. „Pe de o parte, liberalii învinuiesc PLDM şi PDM că au făcut alianţă cu PCRM, dar ce trebuia să facă, să-i aştepte pe ei, după luni de negocieri neclare? Pe de altă parte şi PL are dreptate atunci când zice că Partidul Democrat a fost rigid şi nu a vrut să cedeze. Bun, păi dacă nu a vrut să cedeze unul, trebuia găsită o altă formulă”, a declarat Mihai Cernencu.

Totodată, Mihai Cernencu susţine că degeaba liberalii spun că nu vor să facă coaliţie cu PCRM, pentru că în Consiliul municipal Chişinău, votează proiecte comune. „Deci, în CMC se cooperează cu PCRM, pentru că nu au majoritate şi toate poveştile cu zmei care se spun că în consiliu e altă treabă, nu este aşa. Adică de ce în consiliul municipal cooperează cu comuniştii pentru că alte soluţii nu au şi nu zic că este alianţă PL-PCRM, dar aici e PLDM-PDM-PCRM?”, a notat Mihai Cernencu.

Şeful catedrei a menţionat că negociatorii nu au ajuns la un compromis în ceea ce ţine de susţinerea candidaturii lui Dorin Chirtoacă la funcţia de primar al capitalei, pentru că fără susţinerea colegilor din PLDM şi PDM, liberalii nu vor reuşi să câştige cel de-al treilea mandat. PL vrea cu tot dinadinsul să aibă un primar în capitală, fiindcă Dorin Chirtoacă este locomotiva formaţiunii.

Ar trebui să se găsească soluţia. „Sper că vor găsi posibilitatea să mai facă ceva. Nu trebuie de pus piciorul în prag şi de spus că „mi-am luat păpuşile şi m-am dus”. Aceasta nu o pot face oamenii de stat responsabili, indiferent ce formulă şi ce ministere ce şi-au dorit”, a menţionat Mihai Cernencu.

Partidul Liberal a decis la Consiliul Republican al Partidului Liberal că va participa la guvernare, alături de PLDM şi PDM, dacă vor fi respectate condiţiile şi propunerilor de compromis la care s-a ajuns în prezenţa partenerilor europeni după ce la sfârşitul săptămânii trecute, PLDM şi PDM au semnat un acord de constituire a Alianţei Politice pentru Moldova Europeană. După aproape două luni de negocieri în format trilateral, partidele pro-europene nu au ajuns la un consens.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.