PL critică declaraţia semnată de Voronin şi Smirnov la Moscova
Partidul Liberal (PL) îl acuză pe preşedintele Vladimir Voronin de promovarea intereselor ruseşti în R. Moldova. La 18 martie preşedintele Voronin şi liderul transnistrean Igor Smirnov au semnat la Moscova o declaraţie. În aceeaşi zi, Rusia i-a promis Moldovei 50 mii de tone de păcură cu titlul de ajutor umanitar.
„Cred că este foarte jalnic sa trădezi interesele statului pentru 50 mii de tone de carburanţi. Sunt convins că noi nu o să primim acest ajutor”, a spus luni, 23 martie, la o conferinţă de presă preşedintele PL, Mihai Ghimpu.
„Oare chiar suveranitatea, libertatea , independenţa noastră costă doar 50 mii de tone de carburanţi”, a întrebat Ghimpu. „Prin acordarea acestui ajutor material, Rusia a arătat că susţine Partidul Comuniştilor la guvernare”, se spune într-o declaraţie a Partidului Liberal.
Referindu-se la declaraţia semnată de Voronin şi Smirnov la Moscova, PL spune că preşedintele moldovean a acceptat condiţia impusă de Rusia de a rediscuta statutul forţelor pacificatoare amplasate în zona de securitate în aşa-zisul format 2 + 1, şi nu în cadrul formatului actual de negocieri de 5 + 2. „Negocierile în formatul 2 + 1, pe care le-a acceptat şi le promovează preşedintele Vladimir Voronin, confirmă faptul că guvernarea comunistă face jocul Rusiei, care urmăreşte scopul de a submina şi bloca negocierile în formatul actual”, consideră PL.
Semnarea declaraţiei comune de la Moscova, în care se elogiază aşa-zisul „rol stabilizator” al forţelor pacificatoare ruse şi se recunoaşte necesitatea menţinerii lor în continuare, este în interesul Federaţiei Ruse şi nu al Republicii Moldova. Rusia a fost parte a conflictului din 1992 - fapt confirmat prin Acordul semnat în 1992 de foştii preşedinţi Mircea Snegur şi Boris Elţin şi de hotărârea CEDO pronunţată în cazul Ilie Ilaşcu, în care Federaţia Rusă este recunoscută drept stat agresor, constată PL. „În conformitate cu practica internaţională, pentru zonele de conflict sunt folosite forţe pacificatoare neutre. Prin urmare, Rusia nu poate în niciun caz să participe cu asemenea forţe în Transnistria”, a spus Mihai Ghimpu.
„Un alt aspect defavorabil al vizitei preşedintelui Vladimir Voronin la Moscova este faptul că acesta şi-a pus semnătura de şef de stat pe Declaraţia comună alături de liderul separatist Igor Smirnov, care nu se ştie în ce calitate a semnat acest document”, a declarat liderul PL.
Partidul consideră că soluţiile urgente pentru rezolvarea problemei transnistrene sunt înlocuirea forţelor pacificatoare controlate de Rusia cu un contingent de forţe internaţionale; formatul de negocieri 5 + 2 trebuie modificat în formatul 7 prin acordarea statutului de negociatori UE şi SUA; noul format 7 trebuie să examineze retragerea integrală, urgentă şi transparentă a trupelor şi armamentului rus de pe teritoriul R. Moldova, deoarece problema transnistreană nu poate fi soluţionată atât timp cât pe teritoriul Republicii Moldova se află armata Federaţiei Ruse, a conchis Ghimpu.