PL cheamă UE să preia controlul asupra eventualelor anticipate
Partidul Liberal (PL) spune că Uniunea Europeană (UE) ar trebui să preia controlul asupra organizării eventualelor alegeri anticipate. Mihai Ghimpu, preşedintele formaţiunii, a declarat marţi, 26 mai, la o conferinţă de presă că acest control al UE ar consta inclusiv în alocarea de bani, asigurarea unei radiodifuziuni publice imparţiale şi întocmirea corectă a listelor de alegători, transmite Info-Prim Neo.
Ghimpu susţine că UE ar putea aloca bani pentru anticipate, în condiţiile în care a alocat şi la alegerile din 5 aprilie, indirect, prin intermediul diferitor proiecte de sporire a transparenţei în procesul de realizare a alegerilor, în jur de 3 mln de euro. UE ar trebui să dea Moldovei bani inclusiv pentru faptul că până acum guvernarea comunistă nu a ţinut cont de recomandările efectuate de organismele europene vizavi de procesul electoral, a declarat preşedintele PL. Conducerea formaţiunii spune că va înainta Uniunii Europene o propunere în acest sens.
Liderul liberal susţine că argumentul economic invocat de PCRM, potrivit căruia anticipatele ar fi prea scumpe, mai ales în condiţii de criză, nu este unul justificat, întrucât pentru reconstrucţia celor două clădiri de stat distruse la 7 aprilie se va cheltui de 20 de ori mai mult.
Ghimpu a reiterat că niciunul dintre deputaţii PL nu va participa joi, 28 mai, la alegerea preşedintelui ţării. Negocierile cu partidul de guvernământ sunt posibile numai după cea de-a doua tentativă de alegere a şefului statului, „pentru a asigura desfăşurarea unor alegeri parlamentare anticipate libere şi corecte”. De asemenea, PL declară că va recunoaşte orice putere, cu o singură condiţie: ca aceasta să fie instaurată legal, prin alegeri democratice şi transparente.
În altă ordine de idei, Ghimpu a exclus o eventuală înfrângere a liberalilor la alegerile anticipate. „Cei care au votat pentru PL la parlamentare, cu siguranţă nu şi-au schimbat opţiunea de vot”, a declarat acesta. Mihai Ghimpu a mai spus că cele trei formaţiuni de opoziţie vor avea un mecanism de control eficient la alegerile anticipate, inclusiv în fiecare comisie electorală opoziţia va avea câte trei reprezentanţi care vor monitoriza procesul.
Joi, 28 mai, Parlamentul urmează să voteze repetat şeful statului, după ce la 20 mai o primă tentativă în acest sens a eşuat. Deputaţii au de ales între Zinaida Greceanâi şi Andrei Neguţă, ambii înaintaţi de PCRM. Comuniştilor nu le ajunge un vot pentru a vota preşedintele, iar opoziţia a anunţat că nu va participa la votare. Dacă nici de această dată niciunul dintre candidaţi nu va întruni numărul necesar de voturi (61), preşedintele în exerciţiu al RM, Vladimir Voronin, va dizolva Parlamentul şi va anunţa alegeri parlamentare anticipate.