Pirkka Tapiola: Cel mai pozitiv efect al Acordului de Asociere e creşterea volumului de comerţ

Cel mai pozitiv efect al Acordului de Asociere, semnat acum doi ani, îl constituie creşterea volumului de comerţ între Uniunea Europeană şi Republica Moldova. Însă pentru ca Moldova să poată deveni una din primele ţări pentru investiţii străine sunt importante trei lucruri, şi anume – un sistem de justiţie care să funcţioneze într-o manieră independentă şi transparentă, eliminarea corupţiei şi principiul pe care trebuie de insistat este cultura statului de drept. Declaraţii în acest sens a făcut şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.

Ambasadorul a menţionat că până în prezent, Acordul de Asociere semnat între Republica Moldova şi Uniunea Europeană a fost aplicat provizoriu şi pot fi trase anumite concluzii de pe urma acestor doi ani. „Aş începe cu lucrurile bune care s-au făcut în această perioadă. Cel mai pozitiv efect al Acordului îl constituie creşterea volumului de comerţ între Uniunea Europeană şi Republica Moldova. Subliniez că proporţia schimburilor comerciale între UE şi Republica Moldova este de 64%”, a notat oficialul.

Potrivit lui Pirkka Tapiola, în pofida faptului că economia naţională nu a crescut simţitor, atât din motive obiective interne, cât şi externe, s-a înregistrat o evoluţie pozitivă în relaţiile comerciale. Acest aspect ţine de comerţ, însă Acordul de Asociere este mult mai larg şi presupune că părţile s-au angajat să-şi dezvolte relaţiile în baza unei asocieri politice şi integrări economice.

Şeful Delegaţiei UE afirmă că, până la urmă, Acordul de Asociere reprezintă o „foaie de parcurs” al cărei scop este aducerea Republicii Moldova mai aproape de standardele europene, atât în chestiuni economice, fito-sanitare, de concurenţă corectă în afaceri. Potrivit lui, aceste condiţii în primul rând facilitează comerţul între Republica Moldova şi Uniunea Europeană şi, doi, oferă noi oportunităţi şi un mediu propice atât pentru cetăţenii moldoveni, cât şi pentru ţară.

Ambasadorul european a spus că armonizarea legislativă a început, au fost adoptate un şir de legi, iar unele deja sunt implementate, însă vom putea vorbi despre succesul Acordului de Asociere doar atunci când cetăţenii Republicii Moldova vor putea să se bucure de beneficiile acestuia.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.