Pierderi de 10 milioane de lei de pe urma tăierii ilegale a pădurilor
Suprafețele de pădure defrişate ilegal sunt cu mult mai mari decât spaţiile noi împădurite. Tăierile ilicite afectează nu numai starea pădurilor, dar şi a comunităţilor locale dependente de pădure. Declarațiile au fost făcute la prezentarea studiului „Pădurile Moldovei: realităţi, probleme şi soluţii”, transmite Info-Prim Neo.
Aurel Lozan, consultantul Programului Îmbunătăţirea aplicării legislaţiei forestiere şi guvernării în cadrul Iniţiativei Politice Europene de Vecinătate (ENPI-FLEG), a menționat că tăierile ilegale de copaci în Republica Moldova au depășit în perioada anilor 1997 – 2004 peste 142 de mii metri cubi. Pagubele estimate depășesc 10 milioane de lei.
Dumitru Galupa, directorul Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice, a menționat în context că una dintre lacunele Codului Silvic este lipsa prevederilor privind gestionarea pădurilor comunale.
Studiul „Pădurile Moldovei: realităţi, probleme şi soluţii” arată că printre factorii care afectează direct sau indirect fondul forestier naţional se înscriu şi incendiile de pădure, chiciura, precum şi păşunatul ilicit şi abuziv.
Studiul a fost lansat în cadrul programului Îmbunătăţirea aplicării legislaţiei forestiere şi guvernării, finţat de Uniunea Europeană şi implementat în cadrul Iniţiativei Politice Europene de Vecinătate. Programul de care beneficiază Republica Moldova, de rând cu alte şase ţări, a început din 2009 şi se încheie în 2011.