Piața valutară locală se află la o etapă temporară de reajustare, BNM

Banca Națională a Moldovei precizează că piața valutară din Republica Moldova se află la o etapă temporară de reajustare, volatilitatea și ritmul de depreciere față de moneda de referință, euro, fiind îndeaproape monitorizate.

Într-un comunicat de presă al instituției, citat de IPN, se spune că, în ultimul timp, pe piețele financiare externe cursul euro s-a înscris pe un trend de apreciere față de dolar, pe fondul unor evoluții ale indicatorilor macroeconomici ai zonei euro. Respectiv, în luna aprilie, moneda unică europeană s-a scumpit de la 1,1218 EUR/USD până la nivelul de 1,1300 EUR/USD, iar această dinamică explică deprecierea leului în raport cu euro.

În același timp, piața valutară internă a fost caracterizată de o tendință moderată de depreciere a leului moldovenesc față de dolar, cu circa 48 de bani. „Nu există premise pentru situații de criză pe piața valutară, existând decalaje minore între cerere și ofertă de valută străină. Principalii operatori de pe piață manifestă calm și activează în regim normal”, se menționează în comunicat.

BNM reiterează că „nu prognozează sau țintește dinamica leului, obiectivul său fundamental fiind asigurarea și menținerea stabilității prețurilor, însă va continua să monitorizeze și evoluția pieței valutare interne”. Banca Națională subliniază că dispune de suficiente pârghii pentru a influența piața valutară, implicit de rezerve valutare adecvate, pentru a asigura o reacție promptă, la necesitate.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.