Piaţa UE pentru vinurile moldoveneşti ar putea fi liberalizată în şase luni, analist

Liberalizarea pieţei UE pentru vinurile moldoveneşti ar putea avea loc într-o jumătate de an. De această părere este analistul economic Corina Gaibu, care a declarat pentru IPN că procesul birocratic în UE este rezonabil de accelerat. Decizia privind liberalizarea pieţei este luată de către ţările membre ale UE, după care Parlamentul European trebuie să aprobe această decizie.

„Jumătate de an este un termen foarte bun. UE are interesul să ajute Republica Moldova să-şi îmbunătăţească situaţia economică”, a spus Corina Gaibu.  Potrivit ei, şi autorităţile din Republica Moldova ar trebui să întreprindă măsuri pentru a accelera liberalizarea pieţei şi aici este vorba de aprobarea legislaţiei şi asigurarea controlului fitosanitar. Producătorii care doresc să se orienteze spre o piaţă nouă trebuie să corespundă standardelor europene. Aceasta este o solicitare absolut necesară de îndeplinit.

„Rusia, de fapt, ne-a ajutat ca aceste lucruri să se întâmple. Ne-a făcut un serviciu.  Embargoul din 2006 a fost ca un vaccin pentru noi şi acum trecem mult mai uşor peste el şi vedem chiar şi părţi pozitive”, a subliniat  Corina Gaibu. 

Comisia Europeană a propus miercuri, 25 septembrie, tuturor statelor membre ale Uniunii Europene deschiderea pieţei pentru produsele vinicole moldoveneşti, înainte ca procedurile Acordului de Liber Schimb să fie aplicate. Până acum, producătorii moldoveni puteau exporta fără taxe 240 de mii de hectolitri de vin pe an, în cadrul regimului de preferinţe comerciale autonome.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.