Piața metalelor riscă să fie controlată de factorii externi, patronate

Președintele Asociației Patronale a Metalelor, Valentin Eșanu, vine cu apelul să fie corectat documentul politicii fiscale și vamale în partea ce ține de anularea scutirii impozitului pe venit reținut din sursa de achiziții de deșeuri, cu introducerea pe listă a deșeurilor de metale. În caz contrar, piața metalelor din Moldova „riscă să fie controlată de factorii externi”. Într-o conferință de presă la IPN, Valentin Eșanu, a afirmat că legea a fost schimbată peste noapte, fără să fie consultați agenții economici care activează în domeniul metalelor.

„Vreau să întreb cine a avut interesul acesta? Se vehiculează că au mers sume enorme de bani pentru a promova legea aceasta. Promovând legea aceasta, este evident că alte companii care vor încerca să exporte metale, în Turcia sau în alte părți, nu vor putea pentru că ei vor fi tot timpul monitorizați de Inspectoratul Fiscal și de toate instituțiile statului. Și, din moment ce au făcut o achiziție străină, de la altă întreprindere sau nu știu cum prin alte metode, automat persoana/compania este închisă, reținută, deoarece acest business este controlat de gruparea aceasta a lui Plahotniuc (fostul lider democrat, n.r.) care a durat toți anii aceștia. Si ei acum sunt flămânzi. Evident că ei vor face tot posibilul ca să închidă toți concurenții. Să rămână doar firmele lor”, a spus Valentin Eșanu.

Antreprenorul s-a referit la firmele care cumpără la negru metale de la colectori-persoane fizice, fără să întocmească acte de predare și, în consecință, fără să fie reținut impozitul pe venit de 12%, cum prevăd noile modificări în legislație. După care, proveniența mărfii este asigurată prin firme interpuse, care le aparțin acelorași patroni. Achiziționând metalul de la firmă la firmă, nu plătești 12% impozit la stat, a explicat Vitalie Eșanu.

Valentin Eșanu spune că în 2020, după ce a exportat primul vapor de metale în Turcia, au venit la el cei care încearcă să controleze piața și i-au propus să-i cumpere afacerea cu circa 15 milioane de dolari. Sunt aceiași subiecți care au început să acționeze prin Guvern. Antreprenorul nu exclude că sunt implicați miniștri și deputați, care au acceptat să promoveze proiectul pentru sume impunătoare. 

Valentin Eșanu spune că firma pe care o conduce a conlucrat cu 200 de mii de persoane fizice-colectori de metale. Pentru fiecare tranzacție s-a întocmit act de achiziție, cum prevede legislația. Toate documentele sunt la vedere. Acum, când se impune impozit pe venit de 12%, se așteaptă că colectorii vor migra către firmele care lucrează la negru și care au acoperire. „Statul începe a crește alt Plahotniuc, toată schema aceasta este crescută de o persoană care deja controlează ministrul, începe a controla deputați. Eu sper că în urma discuției la Parlament, cred că își vor da seama a cui joc a făcut. Acest cetățean, care începe a controla economia țării din spate, a fost partener cu Plahotniuc. După fuga lui, el a fost nevoit o perioadă să plece. Persoana care mă aude, înțelege despre cine vorbesc”, a subliniat Valentin Eșanu, fără să dea nume.

Acesta s-a adresat deputaților care au promovat legea: „Oare nu vă doare inima pentru țara asta?”, a spus Valentin Eșanu, cu speranța că documentul va fi întors la reexaminare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.