PG: Procuratura reiterează că nu intră în polemici cu inculpații

Procuratura Generală reiterează că nu intră în polemici cu inculpații și nu răspunde tentativelor de a antrena instituția în confruntări inutile. Comentariul vine în contextul scrisorii deschise a fostului procuror-șef al Procuraturii Anticorupție, adresată procurorului general, transmite IPN.

„Rezultatele controalelor efectuate la subdiviziunea pe care Viorel Morari a condus-o, calitatea și produsul muncii fostului procuror-șef al Procuraturii Anticorupție, dar și a unor subalterni de-ai săi a aflat-o întreaga societate. Plângerile cetățenilor pe abuzurile admise de acești „procurori” nu contenesc sa vină pe adresa procurorului general. Zilnic, instituția recepționează astfel de adresări, iar numărul lor ia amploare”, se menționează într-un comunicat de presă al PG.

Instituția precizează că „acest lucru reconfirmă ilegalitățile stabilite în cadrul controalelor, temeinicia deciziilor adoptate în privința responsabililor și spulberă toate miturile despre calitățile personale, profesionale și manageriale ale acestora”. În comunicat se mai spune că actuala conducere a Procuraturii Generale va continua să persevereze în direcția resetării sistemului și readucerea activității instituției în albia legalității și normalității.

Viorel Morari a adresat o scrisoarea deschisă procurorului general, Alexandr Stoianoglo, în care menționează că pe 17 februarie a depus o cerere prin care a solicitat să fie primit în audiență pentru prezenta „probe privind abuzurile comise de către procurorii subalterni și a evita o eventuală inducere în eroare de către ultimii”. Însă, nu a primit nici un răspuns la solicitarea sa, motiv pentru care a decis să adreseze această scrisoare deschisă. Potrivit lui, un alt argument al adresării este reacția PG la aparițiile sale publice în care a fost catalogat drept un inculpat și urmărit penal, care este așteptat cu probe în instanță și la Procuratură. Acesta a mai menționat că Stoianoglo nu este un procuror general independent și imparțial.

Viorel Morari a fost reținut pe 10 ianuarie, fiind învinuit de „abuz de serviciu”, „fals în acte publice” și „amestecul în înfăptuirea urmăririi penale”. Cauza penală a fost expediată în instanța de judecată pe 12 februarie. Tot atunci, Procuratura anunța că a inițiat încă un dosar pe numele fostului șef al Procuraturii Anticorupție, acesta fiind bănuit de „îmbogățire ilicită” și „spălare de bani în proporții deosebit de mari, cu folosirea situației de serviciu”. Morari a fost eliberat din arest, fiind plasat sub control judiciar. Viorel Morari pledează nevinovat.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.