Petru Rotaru, desemnat viceguvernator BNM

Fostul ministru al finanțelor, Petru Rotaru, a fost numit în funcția de viceguvernator al Băncii Naționale a Moldovei și membru al Comitetului executiv. Proiectul de hotărâre a fost aprobat miercuri de Parlament, transmite IPN.

Întrebat de deputatul Vasile Bolea care a fost motivul plecării de la minister, Petru Rotaru a declarat că nu a fost impus să ia o asemenea decizie, care a reieșit din propria convingere. „Domeniile sunt foarte apropiate. Ministerul Finanțelor și Banca Națională au scopuri separate, dar în esență toți mizăm pe o stabilitate financiară în Republica Moldova. Cu siguranță, orice etapă în viață este importantă. Eu cred că în funcția de ministru de finanțe m-am descurcat, chiar dacă întotdeauna este loc de mai bine”, susține Petru Rotaru.

Vasile Bolea a mai declarat în luarea sa de cuvânt că acesta este deja al doilea ministru al finanțelor care este „parașutat” la BNM. „Evident că nu putem susține sau să votăm pentru numirea dumneavoastră, inclusiv din raționamente că nu v-ați isprăvit cu activitățile dumneavoastră în calitate de ministru al finanțelor”, a spus parlamentarul.

De cealaltă parte, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că Petru Rotaru și-a realizat cu brio sarcinile la Ministerul Finanțelor, pe care l-a condus din septembrie 2023.

Potrivit Legii cu privire la Banca Națională a Moldovei, viceguvernatorii sunt numiți de Parlament la propunerea guvernatorului Băncii Naționale. De asemenea, legea stipulează că membrii Comitetului executiv sunt numiți în funcție pe un termen de 7 ani, cu posibilitatea reînnoirii mandatului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.