Petru Macovei: Moldova revine la un regim de guvernare care descurajează libertatea presei

Republica Moldova încet, dar sigur, se întoarce spre un regim de guvernare care descurajează libertatea de exprimare şi libertatea presei. Într-un interviu acordat pentru IPN, directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei, a menționat că această tendință este indicată de involuţiile pe segmentul media din ultimii 3-4 ani.

Potrivit directorului executiv al API, situaţia din 2016 versus situaţia din 1992 la capitolul mass-media este mai bună, dar este insuficientă pentru a spune că 25 de ani au fost consumaţi pentru dezvoltarea democratică a ţării. Republica Moldova a avut şansa pe care nu au avut-o colegii din alte ţări post-sovietice – georgienii şi ucraineni. Moldova a fost unica ţară care a obţinut regimul liberalizat de vize din cadrul Parteneriatului Estic, prima ţară care a semnat Acordul de Asociere şi căreia i s-au deschis perspective foarte mari. „Iarăşi, UE deschide uşile ca în proverbul acela: te învaţă să pescuieşti, dar nu-ţi dă peştele. Trebuie să avem guvernanţi capabili să ducă lucrurile în direcţia bună. Noi, din păcate, am avut în perioada aceasta guvernanţi care au ştiut doar să exploateze mediatic şi în interes personal, privat, de business aceste avantaje, nu în interesul cetăţenilor în ansamblu”, spune Petru Macovei.

Directorul executiv al API menționează că libertatea presei este garantată de Constituţie şi o mulţime de acte legislative şi hotărâri guvernamentale. „În paranteze trebuie să spunem că nu toate legile acestea funcţionează, dar lucrurile s-au schimbat în bine după 1992. Nu mai avem monopolul statului. Iarăşi, trebuie să constatăm una albă şi una neagră – nu avem monopolul statului, în schimb avem proces de monopolizare privată şi „oligarhizarea” mass-media, lucru care influenţează nociv libertatea de exprimare şi pluralismul de opinie”, susține Petru Macovei.

La 25 de ani de Independenţă, marcată pe 27 august, Agenţia de presă IPN „s-a autosesizat” să adune un portret a ceea ce constituie astăzi Republica Moldova. Pentru aceasta a provocat mai multă lume, inclusiv oameni de stat, politicieni, businessmeni, activişti civici, artişti, dar şi persoane fără funcţii şi titluri, dar care au ce spune. Tabloul generic se numeşte: „Gânduri despre şi pentru Moldova”, iar materialele sunt publicate din 18 iulie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.