Petru Bogatu: Maia Sandu este o şansă de relansare pentru PLDM

O astfel de persoană ca Maia Sandu poate să scoată Partidul Liberal Democrat, dar şi alianţa în întregime, la liman – este de părere publicistul şi analistul Petru Bogatu. Într-o discuţie la Radio Europa Liberă, Bogatu a spus că acest candidat pentru PLDM este o şansă de relansare a partidului, o posibilitate ca PLDM să redevină, poate, ceea ce a fost în 2009, în 2010.

„Momentul este favorabil pentru Maia Sandu, pentru că, dacă va fi învestită, sigur că există, am spus deja, riscul să i se „taie capul”, dar în această situaţie tăierea capului primului ministru va însemna şi un suicid al călăilor. Şi călăii cred că îşi dau seama de acest fapt”, spune Petru Bogatu, citat de IPN.

În opinia sa, Maia Sandu este, practic, singura persoană care poate obţine rapid ceea ce aşteaptă toate partidele care acum creează alianţa – finanţarea occidentală, fără de care Republica Moldova deja se sufocă. Maia Sandu a promovat reforme deloc populare, care au stârnit proteste. „Maia Sandu, din acest punct de vedere, este un politician care evident că sperie, mai ales cunoscându-se deja experienţa Monicăi Macovei şi a lui Traian Băsescu. Evident că sperie multă lume, sperie oamenii cărora le convine să păstreze acest sistem putred, corupt, oligarhic, personajele care s-au obişnuit să conducă, să controleze această ţară din umbră, trăgând sforile justiţiei, sforile unor agenţi economici”, notează analistul.

Analistul şi publicistul Vitalie Ciobanu a declarat, în cadrul aceleiaşi discuţii, că un politician trebuie să lupte pentru propria credibilitate, iar acum suntem într-un context dezastruos – scandalul miliardului furat etc. Şi în aceste condiţii nu mai e loc de experimente şi jocuri de culise. „Maia Sandu va veni într-o situaţie destul de complicată, i se taie, în mod deliberat, tuburile de oxigen care ar trebui să alimenteze decizia guvernamentală şi iniţiativa primului ministru. Dar cred că dânsa e conştientă de toate aceste dificultăţi şi este pregătită să şi le asume”, a menţionat Vitalie Ciobanu.

Maia Sandu, mai spune analistul, va trebui să reabiliteze imaginea atât de şifonată a acestei coaliţii. Ea este faţa reformistă, este imaginea luminoasă şi „doamna de fier”.   S-a impus prin reformele aplicate, care  au stârnit foarte multe animozităţi, o rezistenţă chiar în tabăra pro-europeană, dar până la urmă, de la an la an promovabilitatea la BAC a crescut. „Maia Sandu va trebui să demonstreze şi ca premier aceleaşi calităţi, aceeaşi determinare, şi ea ştie lucrul acesta, ea a acceptat această provocare şi rămâne să vedem dacă va fi şi votată, dar sigur va intra în pâine cu intenţii foarte serioase”, a mai spus analistul.

PLDM, PDM şi PL au continuat şi astăzi negocierile. Până acum, unicul nume anunţat la funcţia de premier este cel al Maiei Sandu.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.