Petru Bogatu: Deşi nu cum am aşteptat, după 7 aprilie 2009 s-a produs o schimbare

Editorialistul Petru Bogatu consideră că după evenimentele din 7 aprilie s-a produs, totuşi, o schimbare, deşi nu în măsura care a fost aşteptată. Declaraţia a fost făcută în cadrul emisiunii „Pahomi”, de la postul de televiziune „Realitatea TV”, transmite IPN.

„Dacă e să comparăm cu situaţia de atunci, acum Republica Moldova este ca un om bolnav, care nu are medicamentele şi medicul necesar, dar cel puţin ştie de ce are nevoie. Atunci acest bolnav nici nu ştia de ce are nevoie. S-a uitat că anume în acea perioadă a fost definitivat sistemul oligarhic, de care nu putem scăpa”, a spus Bogatu.

Editorialistul a declarat că atunci deja începuse instalarea unei cortine de fier la Prut. „Pentru prima data în istoria Republicii Moldova a fost alungat un ambasador, cel al României. Relaţiile cu România se deterioraseră de tot. În fond, schimbarea s-a produs. Dacă nu ar fi fost acele proteste, acum am fi trăit într-un fel de Kîrgîzstan. Nu am fi făcut declaraţii pe la televiziuni”, a adăugat formatorul de opinie.

Petru Bogatu consideră că Republica Moldova trece printr-un fel de purgatoriu. „Faptul că Republica Moldova se confruntă cu probleme grave, că este măcinată de corupţie, denotă că ţara noastră trece printr-un purgatoriu, aşa cum a trecut şi România înainte de marile schimbări”, a opinat editorialistul.

Pe de altă parte, scriitorul Vasile Ernu consideră că, de fapt, nu s-a produs nicio schimbare, în pofida aşteptărilor. „O guvernare a fost schimbată cu alta. În perioada comunistă cel puţin nu se închideau televiziuni. Guvernanţii cel puţin nu înţeleg că deja demult nu se mai recurge la închiderea televiziunilor, că sunt alte metode de a schimba mass-media incomodă. Problema este că actualul sistem este mai perfid. Dacă sistemul de atunci lăsa să cadă nişte fărâmituri pentru cei de jos, sistemul de astăzi nu-şi permite să arunce nici aceste fărâmituri”, a spus scriitorul.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.