Petiție: Cerem mai multe teste și testări COVID-19

Autoritățile din Republica Moldova trebuie să urmeze modelul altor state care au reușit să încetinească sau să oprească răspândirea COVID-19, să cumpere mai multe teste și să testeze cetățenii, consideră reprezentanții Centrului de Politici și Reforme Structurale din Republica Moldova și Comunitatea „Watch Dog MD”. Aceasta corespunde totalmente politicii Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) care cheamă guvernele să asigure testarea suspecților și persoanelor de contact, deoarece testând cât mai multă populație, pot fi izolate focarele și ruptă transmiterea infecției, menționează aceștia într-o petiție adresată prim-ministrului Republicii Moldova, președinte al Comisiei pentru Situații Excepționale și președinte al Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică, citată de IPN.

Semnatarii petiției cer Guvernului Republicii Moldova să cumpere nu mai puțin de 100 000 de teste și să testeze persoanele care au revenit din zone cu focare de infecție, persoanele de prim contact și cele aflate în carantină; să crească capacitatea de testare prin instruirea de personal și crearea a încă cel puțin 5 laboratoare în toate regiunile; să fie ridicată capacitatea de testare până la 4-5 mii pe zi, astfel încât să fie depistați și purtătorii care nu manifestă simptome și să fie stopată extinderea COVID-19.

Cele două ONG-uri afirmă că primul stoc din 460 de teste a fost epuizat și acum se utilizează testele din a doua donație de 1000 de teste. „La moment, nu se cunoaște vreo declarație sau intenție a autorităților de a cumpăra mai multe teste. În același timp, zeci de mii de cetățeni au revenit în Moldova de peste hotare, direct din focare cu infecție, alte zeci de persoane au interacționat sau au fost în apropierea persoanelor infectate. Purtătorii de COVID-19 pot să nu aibă simptome, de aceea, testarea întru detectarea sursei de infecție este esențială”, se afirmă în document.

Potrivit autorilor, orice măsuri și politici de urgență, pentru a fi eficiente în a încetini pandemia, trebuie să se bazeze pe date despre cazurile confirmate de COVID. Aceste date pot fi obținute doar testând. Măsurile de localizare, cum ar fi carantina, autoizolarea etc. vor fi aplicate corect și cu impact doar în condițiile în care se cunoaște nivelul și extinderea problemei, lucru care se poate face doar prin testare activă. Mai mult, potențiala subraportare a numărului de cazuri confirmate poate crea populației o impresie greșită despre gravitatea problemei și o atitudine relaxată față de măsurile obligatorii și voluntare care se impun.

Semnatarii petiției precizează că COVID-19 este un pericol pentru sănătatea cetățenilor, iar autoritățile moldovenești nu trebuie să inventeze noi soluții, ci să învețe din lecțiile celor care au reușit să încetinească și să stopeze virusul. Totodată, aceștia solicită să se publice pe pagina web creată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale informația despre numărul de teste disponibile, numărul de teste efectuate, dezagregate pe vârstă și localități.

În Republica Moldova, la 23 martie, sunt înregistrate 94 de persoane infectate cu COVID-19. Șapte persoane sunt în stare gravă. Opt pacienți sunt copii. 38 de cazuri sunt de import, adică persoanele au venit deja infectate din alte țări, iar 54 de cazuri sunt de transmisie locală, adică persoanele au fost infectate de persoane din interiorul țării.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.