Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, susține că UE nu vede progrese satisfăcătoare în Republica Moldova la capitolul: reforma justiției, investigarea fraudei bancare sau lupta împotriva corupției. În context, ambasadorul îi încurajează, pe cei care au responsabilitatea de a lua decizii, să facă lucruri necesare pentru a schimba realitatea și a atinge standarde europene în funcționarea instituțiilor. Declarațiile au fost făcute luni, 14 septembrie, în cadrul unei conferințe de presă, transmite IPN.
În general, spune Peter Michalko, cooperarea dintre UE și Moldova are loc după principiul „promovarea asistenței cu principiul condiționalității”, lucru care ajută ca schimbările, care sunt necesare, să aibă loc. „În relația cu Moldova sunt obiective importante care au ca scop ajutarea cetățenilor”, mai spune ambasadorul.
Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și Acordul de Liber Schimb, Aprofundat şi Cuprinzător, rămân cadrul pentru relațiile cu UE-Moldova. Peter Michalko declară că din partea UE rămâne deschidere pentru promovarea reformelor și pentru a contribui, inclusiv, la modernizare și standarde de viață mai bune, prin proiecte de infrastructură și susținerea schimbărilor în funcționarea instituțiilor. Ambasadorul menționează că asistența UE va fi oferită având în vedere parcursul reformelor.
Potrivit lui oficialului, pe parcursul anilor precedenți s-au desfășurat mai mult de o mie de proiecte cu susținerea UE, iar în mai mult de zece ani au fost investiți peste 20 de miliarde de lei pentru proiecte. Sunt inițiate programe pentru susținerea localităților rurale și pentru infrastructura locală. Continuă programele în domeniul eficienței energetice. În următoarele luni, 18 proiecte mai mari se vor axa pe schimbul condițiilor în școli și alte instituții publice din țară.
Ambasadorul a mai spus că provocarea COVID-19 a cauzat în fiecare țară probleme noi. Încă de la început, UE a venit cu inițiativa pentru susținerea partenerilor, inclusiv Republica Moldova. Oficialul a mai spus că instituțiile UE, țările membre, companiile europene din Moldova, misiunile diplomatice au început să susțină Moldova și oamenii de aici. A asigurat necesitățile în domeniul medical, dar și și-au unit eforturile pentru revitalizarea economiei.