Primii pași ai noii guvernări sunt foarte impresionanți în ceea ce privește determinarea în procesul de reformare, implementarea reală a Acordului de Asociere, dar și față de fenomenele negative care au apărut în societatea moldovenească fie acum mulți ani și s-au dezvoltat foarte mult, fie evenimentele din ultimii ani cum ar fi furtul miliardului, nivelul fără precedent al corupției, schemele de contrabandă și alte scheme despre care se află în prezent. Declarația a fost făcută de ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, în cadrul emisiunii „Piatnița s Anatoliem Golea” de la postul RTR Moldova, transmite IPN.
„Noi sperăm foarte mult că acum tempourile procesului de reformare și îndeplinire a agendei care există între Uniunea Europeană și Republica Moldova se vor accelera și vor aduce cât mai curând beneficii cetățenilor. De asemenea, că va fi societatea moldovenească mai bună și mai plăcută pentru cetățenii ei, că societatea va fi mult mai corectă decât a fost până acum și că acele posibilități care există pe baza Acordului privind Liberul Schimb, vor fi folosite pe deplin, că se va dezvolta economia moldovenească, va crește și mai departe exportul în Uniunea Europeană și în alte țări și că vor veni investiții”, a declarat diplomatul european.
Despre domeniul justiției, ambasadorul UE spune că reforma trebuie să fie una profundă și presupune foarte multă muncă. „Esența reformei este de a face justiția moldovenească cu adevărat independentă”, spune Peter Michalko.
Oficialul european notează că legile trebuie cu adevărat respectate și trebuie să se insiste pe faptul că acele proiecte de legi care sunt elaborate deja să fie adoptate în curând. „De asemenea, trebuie să existe documente strategice pentru reforma justiției și, desigur, aceasta va însemna că trebuie distrus sistemul care influența hotărârile judecătorilor care a făcut judecătorii, Procuratura dependente și acest lucru se referă și la oamenii care au participat la acest lucru”, spune Peter Michalko.
Diplomatul menționează că nu trebuie în niciun caz să se continue protejarea lucrurilor ilegale și a celor care trebuie corectate.
Despre perspectiva aderării Republicii Moldova la UE, ambasadorul spune că afirmația din Acordul de Asociere care se referă la faptul că Uniunea Europeană recunoaște „aspirațiile europene și alegerea europeană a Republicii Moldova” este una foarte importantă și deschide uși. „Eu cred că la moment declarația care se conține în Acordul de Asociere, recunoașterea alegerii europene și aspirațiile europene constituie o garanție suficientă pentru dezvoltarea următorilor pași în relația noastră”, a declarat diplomatul.