Reforma justiției este domeniul în care nu se înregistrează progrese, ci regrese. O spune șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko. Potrivit diplomatului european, promovarea în funcții cheie din justiție a unor persoane cu grave probleme de integritate demonstrează că sistemul este unul complet nefuncțional. Noul Parlament care va fi ales la 11 iulie, declară Michalko, are menirea de a susține reformele ce vor asigura indepedența justiției și combaterea corupției mari, notează IPN.
Peter Michalko, e arată profund dezamădit de faptul că, deși s-au investit sume colosale, justiția din Republica Moldova este departe de a fi una independentă.
„Justiția este un domeniu în care nu există progres. Reformele în justiție trebuie să fie implementate cât mai repede, astfel încât oamenii să vadă că schimbările în societate sunt posibile. Influența intereselor politice sau economice în justiție a fost evidentă și în trecut și acest lucru nu s-a schimbat. În justiție e nevoie de oameni care nu au probleme cu integritatea. Oameni care în trecut au participat la capturarea statului și a justiției revin, sunt promovați” a spus Peter Michalko în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la JurnalTV.
Diplomatul și-a exprimat speranța că la alegerile anticipate cetățenii Republicii Moldova vor alege un Parlament care să susțină toate proiectele de lege menite să reformeze sectorul justiției. Potrivit diplomatului, o justiție corectă și indepedentă oferă previzibilitate investitorilor străini, iar acest lucru asigură creștere economică și locuri de muncă.
„S-a văzut și la alegerile prezidențiale că oamenii vor schimbări și reforme. E nevoie de oameni care să lupte împotriva corupției cu adevărat, e nevoie de finalitate pe dosarul fraudei bancare. Sigur că nu Parlamentul este cel care investighează, dar noul Legislativ trebuie să fie unul credibil, care va fi în stare să susțină un Guvern care va face aceste reforme posibile”, a mai spus Michalko.
Mandatul șefului Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, expiră în august. Potrivit unor surse media, viitorul ambasador al UE ar putea fi Janis Mazeiks, fost reprezentant al Letoniei pe lângă Consiliul Europei. Informația nu a fost confirmată, dar nici nu a fost infirmată de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău.