Peter Michalko: Acordul de Asociere aduce rezultate pozitive economiei moldovenești

Acordul de Asociere semnat de Republica Moldova şi Uniunea Europeană, care îl cuprinde și pe cel de Liber Schimb, aduce rezultate pozitive economiei moldovenești. Implementând proiectele prevăzute de acord pentru susținerea Republicii Moldova, se creează locuri de muncă, cresc exporturile către statele membre ale UE, cresc salariile, se dezvoltă economic satele și orașele. Declarația a fost făcută de către șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, într-o conferință de presă la jumătate de mandat în Republica Moldova, transmite IPN.

Peter Michalko a spus că exporturile către UE au atins proporția de 66% din totalul exporturilor moldovenești. Acest lucru înseamnă că Republica Moldova își dezvoltă capacitățile de export și își îmbunătățește standardele de calitate. Exporturile către UE pot crește și mai mult dacă vor fi realizate pe deplin măsurile sanitare și fitosanitare solicitate pentru produsele de origine animală.

Ambasadorul a mai spus că Uniunea Europeană va continua susținerea procesului de reforme din Republica Moldova. Întrebat de jurnaliști când va fi debursată prima tranșă din asistența microfinanciară de 100 de milioane de euro, Peter Michalko a spus UE evaluează cum au fost îndeplinite condiționalitățile prevăzute. Dacă rezultatul analizei va fi pozitiv, banii ar urma să fie alocați până la vară.

Referindu-se la restanțele Republicii Moldova în procesul de realizare a reformelor, Peter Michalko a spus că restanțele Republicii Moldova privind reformele care trebuie realizare, sunt aceleași de acum câțiva ani, domeniul justiției, lupta împotriva corupției, respectarea drepturilor omului, îmbunătățirea climatului de afaceri pentru atragerea investitorilor etc.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.