Peste jumătate din populație cunoaște despre asistența externă oferită Moldovei, sondaj

Puțin peste 4% din respondenții unui sondaj realizat de Compania sociologică IData, la comanda IPIS, au declarat că au multe informații despre asistența financiară externă, cum ar fi: sume, scopul, de la cine sunt banii. Alți peste 49% din respondenți cunosc respectivele informații într-o orecare măsură. Puțin peste 11% au spus că nu sunt interesați și nu au căutat informații despre asistența externă, iar peste 35% nu cunosc deloc despre astfel de informații. Dintre persoanele care caută informații despre asistența externă, majoritatea se informează de la televizor, rețele de sopcializare sau site-uri web. O pondere de circa 11% nu caută informații despre asistența externă.

Într-o conferință de presă la IPN, Veronica Ateș, vicedirector executiv IData, a menționat că peste 25% din respondenți cred că Moldova are nevoie de asistența financiară externă în totalitate sau în foarte mare măsură, iar peste 41% cred că are nevoie în mare măsură. „Oarecum” are nevoie de asistența financiară consideră 16% din respondenți, în „mică măsură sau deloc” consideră circa 14%.

Aproape jumătate din respondenți sunt în totalitate sau în mare măsură de acord cu afirmația că „grație asistenței externe Republica Moldova se dezvoltă și merge înainte, în pofida războiului din Ucraina”. La polul opus, circa 4% din respondenți sunt în mica măsură sau deloc de acord cu această afirmație. De aseemena, o treimne din respondenți sunt de acord că „fondurile externe se regăsesc în salariile și pensiile fiecărui cetățean”, alte circa 46% nu sunt deloc de acord,sau în mica măsură de acord cu această afirmație.

Peste 43% din respondenți sunt de acord că „Molodva trebuie să se descurce cu forțele proprii ca să devină independent”. Alte 18% nu sunt deloc de acord cu respectiva afirmație. Aproximativ 63% din populație cred că „fără asistență financiară externă Moldova nu se va putea dezvolta”, iar circa 30% sunt în mică măsură sau deloc de acord cu această afirmație.

Potrivit directorului executiv IPIS, Vadim Pistrinciuc, datele arată că oamenii cunosc și caută informații despre asistența externă. În linii generale, totuși oamenii înțeleg că fără resurse țara nu se poate dezvolta, fie acum în contextul războiului, fie înțeleg că diferența de dezvoltare dintre Moldova în acest moment și ceea ce vor oamenii să vadă nu poate fi trecută fără sprijinul extern.

Același sondaj mai arată că 10% din respondenți cred că Moldova primește asistență financiară nerambursabilă, 37% cred că ia credite, iar aproape jumătate din populație, peste 46% cred că Moldova apelează la ambele variante. Circa 6% nu au avut un răspuns la această întrebare. La întrebarea cu răspuns multiplu, despre cine cred oamenii că Moldova primește cea mai multă asistență financiară, marea majoritate, 73%, au menționat din Uniunea Europeană. În top trei mai intră România (36%) și Statele Unite ale Americii (puțin peste 35%).

Datele au fost colectate prin metoda față în față, pe un eșantion de 1130 de respondenți cu vârsta de peste 18 ani. Eșantionul este repreentativ la nivel national cu o eroare maximă de eșantionare de 2,9%. Datele au fost culese în perioada 16 august – 5 septembrie.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.