Pentru 27% din populația țării anul 2018 a fost mai greu decât anul 2017, iar circa 65% se identifică ca fiind săraci sau foarte săraci. Așa arată datele unui sondaj de opinie prezentat astăzi, 29 ianuarie, de către Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova, transmite IPN.
Potrivit studiului, doar 1,8% din cei chestionați s-au autoidentificat cu stratul social înalt, 9,1% – cu grupul social mediu, iar 24,3% – cu grupul social mai aproape de mediu. Potrivit lui Eugeniu Știrbu, directorul Filialei din Chișinău a Institutului internațional de monitorizare a dezvoltării democrației, rezultatele respective confirmă încă o dată faptul că, în lipsa unei clase de mijloc înstărite, societatea moldovenească rămâne a fi una vulnerabilă și instabilă.
Patru din zece respondenți ai sondajului susțin că viața oamenilor din localitatea lor a devenit mai proastă comparativ cu cea de acum cinci ani, 13% o apreciază ca fiind mai bună, iar 43% n-au sesizat niciun fel de schimbări. Fiecare a treia persoană consideră că peste un an familia acesteia va trăi mai bine.
Problemele care îi alarmează cel mai mult pe cetățeni țin de prețurile înalte la produsele alimentare și serviciile comunale, sărăcia. Pentru o pătrime din populație veniturile disponibile nu sunt suficiente nici pentru strictul necesar, iar patru din zece respondenți menționează că veniturile le ajung numai pentru strictul necesar. 22% din cei intervievați consideră că veniturile sunt suficiente pentru un trai decent. Cinci la sută reușesc să procure și unele bunuri costisitoare, dar cu restrângeri în alte domenii și doar 1,9% din respondenți își pot permite să cumpere tot ce își doresc, fără să se limiteze la ceva.
70% dintre respondenți consideră că evenimentele din interiorul țării se desfășoară într-o direcție incorectă, 15% – într-o direcție corectă, alte 15% – nu știu. Potrivit sociologilor, distribuirea răspunsurilor la această întrebare exprimă o atitudine negativă privind direcția de dezvoltare pentru care pledează autoritățile Republicii Moldova.
În altă ordine de idei, circa 46% din respondenți consideră că reformele din țară sunt nu prea eficiente, 16% – deloc eficiente, o treime din respondenți le apreciază oarecum eficiente și doar 3% – foarte eficiente. 2% n-au fost în stare să dea un răspuns.
Sondajul a fost efectuat în 81 de localități (exceptând regiunea transnistreană), în perioada 4 – 19 ianuarie, pe un eșantion de 1179 de respondenți și are o marjă de eroare de +/- 3%.