Peste 90 de mii de numere au fost schimbate la altă reţea de la lansarea serviciului

Timp de doi ani, de când în Republica Moldova există serviciul de portare a numerelor de telefon, peste 90,7 mii de utilizatori de telefonie au beneficiat de serviciul de portare a numerelor. Potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), dintre acestea, 91% sunt numere de telefonie mobilă şi 9% numere de telefonie fixă, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă remis de ANRCETI se precizează că experienţa acumulată în cei doi ani de la lansare demonstrează că serviciul respectiv a devenit un instrument eficient de asigurare a libertăţii de alegere a utilizatorilor de telefonie şi de stimulare a concurenţei între furnizorii de pe această piaţă, în special a celor de pe piaţa de telefonie mobilă. Odată cu derularea acestui proiect a crescut libertatea de alegere a utilizatorilor de telefonie şi puterea lor de negociere cu furnizorii, factor care i-a făcut pe ultimii să depună eforturi suplimentare pentru aşi păstra abonaţii şi a atrage noi clienţi prin oferte mai atractive.  

Datele statistice arată din cele 82,7 mii de numere de telefonie mobilă portate în 2 ani, cele mai multe numere – peste 50 mii - a primit în reţeaua sa SA „Moldcell”. În reţeaua SA „Orange Moldova” a fost portate peste 17,3 mii de numere, iar în reţeaua SA „Moldtelecom” (Unite) – 15,3 mii. În acelaşi timp, din reţelele SA „Orange Moldova” şi SA „Moldtelecom” (Unite) au fost portate către alte reţele mobile circa 56,6 mii de numere şi, respectiv, 5,1 mii numere, iar din reţeaua SA „Moldcell” au migrat către alte reţele circa 21,3 mii numere.

Cele aproape 8 mii de numere de telefonie fixă au fost portate în reţelele fixe ale 24 de furnizori. Cei mai multe numere au migrat în reţelele de telefonie fixă ale companiilor „Starnet Soluţii” (circa 4,5 mii), SA „Orange Moldova” (1,8 mii) şi „Arax Impex” (circa 500).

Orice utilizator de telefonie poate beneficia de serviciul de portare a numerelor în maximum 5 zile lucrătoare de la depunerea cererii respective la furnizorul pe care l-a ales. Potrivit, ANRCETI, spre deosebire de multe alte ţări, în Republica Moldova acest serviciu este oferit solicitanţilor în mod gratuit.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.