Peste 83% din respondenţii unui sondaj susţin alegerea preşedintelui prin vot direct

Peste 83% din respondenţii unui sondaj susţin alegerea şefului statului prin vot direct şi nu-şi doresc un preşedinte numit de Parlament, deoarece nu au încredere în această instituţie. Cercetarea a fost realizată recent de Asociaţia sociologilor şi demografilor din Republica Moldova la comanda Filialei din Chişinău a Institutului internaţional de monitorizare a dezvoltării democraţiei, parlamentarismului şi respectării drepturilor electorale ale cetăţenilor statelor membre ale AIP CSI, transmite IPN.

Respondenţii sondajului au declarat că cea mai mare încredere o au în biserică, pe locul doi este mass-media, iar pe locul trei – Academia de Ştiinţe a Moldovei. Pe ultimele locuri se clasează partidele şi guvernarea. Fiind întrebaţi dacă, din punctul lor de vedere, Guvernul Filip poate schimba lucrurile spre bine, peste 50% din respondenţi afirmă că mai curând nu, iar 25% au încredere că va reuşi.

Rezultatele sondajului au demonstrat că doar circa 50% din respondenţi ştiu ce înseamnă referendum, restul fie îl încurcă cu alegerile anticipate, fie nu ştiu ce să răspundă. Totuşi, 76% spun că ar participa la un viitor referendum. 91% din respondenţi ar răspunde da la o întrebare privind micşorarea numărului deputaţilor, iar 83,7% susţin alegerea preşedintelui direct de către popor.

Dintre politicieni de cea mai mare încredere se bucură Igor Dodon, Andrei Năstase, Renato Usatîi şi Maia Sandu. Dacă duminica viitoare ar fi ales preşedintele prin vot direct, pe primul loc se clasează Igor Dodon. Şi la capitolul încredere în partide, Partidul Socialiştilor se clasează pe primul loc.

În cazul alegerilor parlamentare anticipate, 17% din respondenţi ar vota pentru PSRM, 14% ar vota pentru Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr, 13% pentru Partidul Politic Partidul Nostru, 6,8% pentru Partidul Popular European din Moldova, 6,6% pentru Partidul Democrat, 6,1% pentru Partidul Comuniştilor. Restul partidelor sunt sub pragul electoral. Proiectul politic al Maiei Sandu nu a fost inclus în răspunsuri de către cei care au realizat sondajul pe motiv că nu este înregistrat.

În cazul unui referendum privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană sau la Uniunea Eurasiatică, pro UE sunt 37%, pro Uniunea Eurasiatică sunt peste 40% dintre respondenţi.

Colectarea informaţiilor a avut loc în perioada 10-21 februarie pe un eşantion de 1195 de respondenţi.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.