Deşi nivelul de corupţie este înalt Moldova, oamenii de afaceri şi reprezentanţii gospodăriilor casnice spun că ar avea emoţii negative dacă ar oferi plăţi neoficiale. Dacă în anul 2005 circa jumătate dintre gospodăriile casnice şi mai puţin de jumătate dintre businessmeni spuneau că ar avea emoţii negative legate de mituire, atunci în 2015 ponderea acestora depăşeşte peste 75% – arată datele unei cercetări sociologice prezentate de Transparency International Moldova în cadrul unei conferinţe de presă la IPN.
„Mai mult de trei sferturi de populaţie îşi dă seama că dacă au oferit mită e un pericol şi pentru ei înşişi, ei se simt înjosiţi, ceea ce este bine. Totodată, un sfert dintre cetăţeni s-ar simţi bine dacă ar oferi mită. Aceasta înseamnă că, pe de o parte, majoritatea absolută a populaţiei înţelege că fenomenul corupţiei este un pericol şi ne duce la sărăcie, ne întoarce din parcursul european, pe de altă parte, omul se simte bine în această situaţie”, a declarat Lilia Carasciuc, directorul Transparency International - Moldova.
Deşi toleranţa faţă de corupţie scade, dorinţa de a opune rezistenţă acestui fenomen prin colaborare cu autorităţile abilitate rămâne destul de joasă. Aproximativ 24% dintre reprezentanţii gospodăriilor casnice s-au confruntat cu corupţia în ultimele 12 luni, însă doar 2% au încercat să-şi soluţioneze cazul prin metode legitime. În ceea ce priveşte oamenii de afaceri, 23% din totalul respondenţilor s-au confruntat cu fenomenul corupţiei, 2,9% au încercat să soluţioneze cazul.
Sondajul mai arată că tot mai mulţi respondenţi se tem să denunţe cazurile de corupţie. Astfel, numărul oamenilor de afaceri care nu au apelat la organele de drept, temându-se de probleme, este de 50%, fiind în creştere în ultimii ani. Ponderea gospodăriilor casnice aflate în această situaţie este de 37%.
Studiul mai arată că, deşi în Republica Moldova există un nivel înalt al corupţiei, majoritatea reprezentanţilor gospodăriilor casnice şi oamenilor de afaceri speră totuşi că fenomenul corupţiei va putea fi combătut, cel puţin parţial.
Respondenţii au remarcat cele mai eficiente căi de soluţionare a fenomenului corupţiei. Potrivit lor, printre acestea sunt: confiscarea averii nejustificate a demnitarilor şi funcţionarilor, scoaterea organelor de drept de sub controlul oligarhilor, demiterea conducătorilor instituţiilor publice vinovaţi de comiterea jafului din sistemul bancar şi sancţionarea mai severă a persoanelor corupte.
Cercetarea sociologică a fost realizată în perioada octombrie-noiembrie 2015, în cadrul Proiectului „Consolidarea funcţiilor de analiză şi prevenire a corupţiei, cofinanţat şi implementat de PNUD Moldova.