Peste 62% din copii au unul sau ambii părinţi peste hotare
În Republica Moldova 62,6% din copii cresc fie cu un singur părinte, deoarece celălalt este plecat la muncă peste hotare, fie cu buneii sau alte rude, când ambii părinţi sunt plecaţi. Un studiu făcut public marţi, 27 noiembrie, la Chişinău, arată că peste 105 mii de copii, din totalul de circa 168 de mii evaluaţi, au părinţii peste hotare, transmite Info-Prim Neo.
Din totalul de 38 de mii de copii care nu locuiesc cu părinţii, doar circa 15% au instituită tutelă sau curatelă ca formă de protecţie şi reprezentare legală. Evaluatorii au depistat şi 175 copii care locuiesc singuri.
Specialiştii notează că tutela este instituită mai frecvent în cazul copiilor aflaţi în dificultate. Aproape jumătate dintre aceştia au un tutore, pe când doar 12% din copiii părinţii cărora au plecat peste hotare se află sub tutela cuiva. Autorii studiului au constatat că cel mai des se instituie tutela asupra copiilor părinţii care au emigrat în Europa de Vest, spre deosebire de cei care au migrat în Rusia.
Ministrul muncii, protecţiei sociale şi familiei, Valentina Buliga, a menţionat, la prezentarea studiului, că fiecare raion va avea instituită o bază de date despre copiii care se află în dificultate sau sunt afectaţi de plecarea peste hotare a părinţilor lor şi, astfel, autorităţile vor şti cum să lucreze cu ei.
Valentina Buliga a mai spus că, potrivit rezultatelor studiului, copiii afectaţi de migraţia părinţilor se confruntă practic cu aceleaşi probleme ca şi cei care provin din familii social vulnerabile, cu o singură diferenţă – primii au condiţii mai bune de viaţă. Astfel, circa 38% din copiii migranţilor şi peste 46% din copiii aflaţi în dificultate susţin că în căminul în care locuiesc deseori la ei se strigă. O parte din copiii evaluaţi au declarat că fumează şi consumă alcool, procentajul acestora este mai mare în cazul copiilor aflaţi în dificultate.
Autorii studiului susţin că este necesară direcţionarea serviciilor sociale pentru aproape 35% din copiii migranţilor şi pentru 56% dintre copiii apreciaţi ca fiind în dificultate. Principalele grupuri aflate în situaţii de risc sunt copiii care locuiesc singuri sau care demonstrează comportamente deviante, de asemenea copiii care muncesc pentru a câştiga bani şi cei izolaţi social.
Studiul menţionat a fost realizat la iniţiativa Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, finanţat de UE, Ministerul Muncii şi Politicilor Sociale al Italiei, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie Moldova şi Agenţia Cehă pentru Dezvoltare.