Peste 600 de comunități rurale vor primi resurse agricole

În primăvara anului curent, 622 de comunități rurale vor primi resurse agricole, cum ar fi seturi de semințe pentru legume, tuberculi de cartofi pentru sămânță și furaje pentru bovine. Este vorba despre o nouă etapă de asistență agricolă de urgență pentru fermierii mici și gospodăriile rurale vulnerabile care se confruntă cu efectele secetei din 2022 și ale crizei din regiune. Asistența este inițiată de către Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) în Republica Moldova, în colaborare cu Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA), unitatea operațională a Cooperării Austriece pentru Dezvoltare, Guvernul Japoniei și Guvernul Elveției, transmite IPN.

Resursele sunt evaluate la circa 1 milion de dolari și sunt finanțate de două proiecte implementate de FAO.

Subliniind nevoia acută de furaje pentru bovine, reprezentantul adjunct al FAO în Republica Moldova, Tudor Robu, a declarat că această asistență este crucială pentru familiile vulnerabile care se bazează pe animalele de pe lângă casă pentru nevoile lor alimentare de bază. În acest scop, aproape 2 500 de familii care dețin de la una la cinci vaci vor primi câte 400 de kg de furaj pentru animale, astfel fiindu-le oferită hrana necesară pentru animale până la începerea noului sezon de pășunat.

Ajutorul va ajunge la 12 mii de beneficiari vulnerabili care au nevoie urgentă de sprijin. Astfel în opt raioane vor fi distribuite seturi de semințe de legume printre care: Soroca, Hâncești, Orhei, Cantemir, Râșcani, Florești, Edineț și Drochia. În cinci raioane vor fi distribuiți tuberculi de cartofi: Orhei, Cantemir, Ștefan Vodă, Edineț și Râșcani, iar patru raioane vor primi furaje pentru animale: Cimișlia, Fălești, Ștefan Vodă și Șoldănești.

Seturile de semințe de legume vor fi distribuite în luna februarie, la începutul sezonului de plantare. Planificat pentru cultivare la scară mică, fiecare set acoperă producția de legume în sere cu suprafețe de la 50 la 1 000 metri pătrați și include o selecție de semințe de roșii și castraveți, îngrășăminte, difuzoare de feromoni și tăvi celulare pentru producția de răsaduri. Adițional, aproape 8 000 de gospodării vor primi fiecare câte 50 de kilograme de tuberculi de cartofi pentru sămânță, suficienți pentru a acoperi o suprafață de 200 de metri pătrați.

Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Yoichiro Yamada, a accentuat că această asistență încorporează solidaritatea Japoniei cu Moldova în aceste vremuri complicate. „Suntem dedicați să sprijinim parcursul Moldovei către recuperare și dezvoltare durabilă. Suntem încrezători că prin colaborare cu FAO și alte părți interesate, putem obține rezultate semnificative pentru poporul Republicii Moldova”, a notat ambasadorul.

Șeful Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova, Guido Beltrani, a declarat că acest proiect este în deplină concordanță cu angajamentul de lungă durată de a sprijini dezvoltarea și reziliența Moldovei. Prin acest aport, în special, Guvernul Elveției contribuie la securitatea alimentară în regiune și ajută la atenuarea impacturilor negative ale conflictului militar actual din Ucraina, sprijinind fermierii cei mai vulnerabili din zonele rurale, în special femeile și tinerii fermieri.

Pe lângă distribuția de resurse agricole, FAO va instrui fermierii în utilizarea tehnologiilor inteligente climatic și în activități practice generatoare de venituri, care vor include în rândul beneficiarilor și 200 de femei producătoare agricole.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.