Peste 600 de absolvenți ai USMF au depus jurământul lui Hippocrates

Peste 600 de absolvenți autohtoni ai Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, au depus miercuri, 12 iunie, jurământul lui Hippocrates, în cadrul unui eveniment festiv, organizat la Palatul Național „Nicolae Sulac”. Tinerii au jurat să stea de veghe la sănătatea pacienților, indiferent de naționalitate, confesiune, etnie, apartenență politică sau statut social, transmite IPN.

În cadrul ceremoniei, rectorul USMF, Ion Ababii, a declarat că depunerea jurământului marchează un început de cale pentru absolvenți. O cale cu mari responsabilități, dar și cu satisfacție generată de victoria asupra maladiilor. „Ați devenit reprezentanții unei profesii umane care necesită cunoștințe și abilități practice bine dezvoltate și dăruire totală, responsabilitate și sacrificiu”, a spus rectorul.

Ion Ababii a menționat că diploma de licență, pe care o obțin absolvenții, le oferă dreptul de a participa la studii de rezidențiat sau de a se angaja în sistemul național de sănătate, conform cadrului ocupațional. Totodată, ei au posibilitatea de a-și continua studiile și peste hotare, pentru că diploma de studii integrate a USMF este recunoscută în majoritatea țărilor lumii. Rectorul spune că, după absolvire, tinerii mediciniști sunt așteptați în instituțiile medicale din toată țara, pentru a acorda asistență medicală și farmaceutică tuturor oamenilor. „De acum înainte deveniți parte componentă a sistemului de sănătate publică din Moldova pe care avem menirea să-l facem durabil, receptiv, eficient, capabil să asigure echitatea și accesul tuturor compatrioților la serviciile de calitate”, a remarcat rectorul USMF.

Președintele Ligii Medicilor din Moldova, Gheorghe Ghidirim, a declarat că tinerii trebuie să conștientizeze că au absolvit una din cele mai bune universități din fosta URSS și actualmente din spațiul european, iar diplomele pe care le-au primit le va deschide drumurile în Moldova și în alte țări. El a îndemnat absolvenții să nu uite părinții nativi care i-a crescut și pe cei spirituali care au depus muncă zi de zi pentru ca ei să se dezvolte.

Cătălina Olaru, una din absolventele Facultății de medicină, și-a exprimat gratitudinea față de profesori, spunând că aceștia au fost un model de comportament și profesionalism. Tânăra și-a îndemnat colegii să-și păstreze verticalitatea, să fie atenți la oameni și la cazuri, să nu facă compromisuri, să fie riguroși și subtili. „Să ne practicăm onorabil meseria”, a mai spus absolventa.

O altă absolventă, Mariana Nugai, susține că pentru ea ziua absolvirii este o zi a bucuriei și a împlinirii. Ea spune că timp de șase ani de zile a trecut prin momente dificile, dar într-un sfârșit și-a văzut visul realizat. Tânăra spune că, având în vedere carența de cadre medicale, și-ar dori să rămână în țară, însă instabilitatea și alte circumstanțe, o impun să privească spre alte posibilități înafara țării.

Absolventul Adrian Vârlan a vorbit în numele colegilor săi de la Facultatea de farmacie, menționând că sunt o promoție determinată de a-și urmări idealurile și visele în favoarea bunăstării și sănătății comunității în care trăiesc. El mai spune că profesia îi face pe ei, medicii, mai aproape de oameni și de suferințele lor. „În drumul ales tindem să fim persoane cu un set de valori bine definite, apoi angajați, nu doar în halat alb, dar puși în serviciul umanității. Medicina e despre iubire de oameni”, a conchis tânărul.

Din cei 632 de absolvenți autohtoni, pentru sistemul național de sănătate au fost pregătiți 415 specialiști în medicină, 102 în stomatologie, 89 de farmaciști și 26 de specialiști în medicina preventivă.

  • ion ababii despre avantajele diplomei de licenta in medicina.mp3
  •     0
  • mariana nugai despre planurile de viitor.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.