În Republica Moldova, 433 de persoane și-au pierdut viață din cauza bolilor pulmonare obstructive cronice în anul 2022, comparativ cu 489 de decese în 2021 și 506 în 2020. BPOC se dezvoltă treptat, rezultând adesea dintr-o combinație de factori de risc. Expunerea la fumul de tutun și alte particule și gaze toxice inhalate este factor de risc pentru BPOC. Datele au fost prezentate de Ziua mondială a bolii pulmonare obstructive cronice, transmite IPN.
Simptomele comune ale BPOC includ dificultăți de respirație, tuse cronică, adesea cu flegmă, oboseală. Pe măsură ce bolilor pulmonare obstructive cronice progresează, persoanelor le este tot mai dificil să-și desfășoare activitățile zilnice normale, adesea din cauza lipsei de aer. Acestea suferă adesea de afecțiuni concomitente, cum ar fi boli de inimă, osteoporoză, patologii musculo-scheletare, cancer pulmonar, depresie și anxietate.
BPOC provoacă circa trei milioane de decese anual. Se estimează că acest număr ar putea crește din cauza îmbătrânirii populației mondiale și a expunerii continue la factorii de risc.
Deși nu există un remediu eficient pentru tratamentul BPOC, acțiuni de prevenire și îmbunătățire a calității vieții pacienților cu BPOC pot avea loc oriunde și pot fi realizate în diferite moduri, inclusiv prin crearea unor medii sănătoase și sigure la locul de muncă, acordarea suportului pentru renunțare la consumul de tutun. Este recomandabilă evitarea expunerii la fumul de tutun la domiciliu, în locurile publice, la locul de muncă.
Reducerea poverii BPOC este inclusă în Planul de acțiune global al OMS pentru prevenirea și controlul bolilor netransmisibile (BNT) și în Agenda 2030 a Națiunilor Unite pentru dezvoltare durabilă.
Ziua mondială a bolii pulmonare obstructive cronice se marchează anual în a treia zi de miercuri a lunii noiembrie. Genericul dina cest an este „Respirația este viață! Acționați mai devreme!”