Peste 4 ani R. Moldova va fi mai pregătită să înfrunte pericole de nivel internaţional pentru sănătatea publică
Până în 2012, în R. Moldova vor fi consolidate capacităţile de a detecta şi a răspunde rapid şi eficient la riscuri şi urgenţe de sănătate publică de importanţă internaţională pe întreg teritoriul ţării. De asemenea, pe parcursul următorilor doi ani, urmează să fie modernizat sistemul de alertă precoce şi de reacţie pentru prevenirea şi controlul pericolelor majore pentru sănătatea publică, cauzate de agenţii biologici , chimici şi radiologici, accidente şi calamităţi naturale.
Potrivit Agenţiei Info-Prim Neo, aceste etape sunt prevăzute de Planul de acţiuni privind punerea în aplicare a Regulamentului Sanitar Internaţional (RSI), aprobat de Guvernul în exerciţiu în ultima sa şedinţă
Astfel, Moldova îşi va onora angajamentele privind prevenirea răspândirii la nivel naţional şi internaţional a unor riscuri majore pentru sănătatea umană şi comerţul internaţional, prin importul sau exportul unor cazuri de maladii. Aceste riscuri sînt stipulate în versiunea nouă a Regulamentului Sanitar Internaţional (RSI).
Recunoscând că în lumea modernă infecţiile se deplasează rapid şi nici o ţară nu se poate proteja de una singură, 193 ţări membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) au adoptat RSI la Adunarea a 58-a mondială a Sănătăţii în 2005.
Spre deosebire de versiunea RSI din 1969, actuala listă a bolilor, care prezintă riscuri mari pentru sănătatea publică internaţională a fost extinsă de la trei infecţii (holera, pesta şi febra galbenă) la toate pericolele de sănătate publică cu potenţial mare, inclusiv cele cauzate de factori biologici (de exemplu, prin eliberarea accidentală din laboratoare a unor agenţi biologici extrem de periculoşi), chimici şi radiologici,
Elementele-cheie ale implementării eficiente a RSI se bazează pe creşterea capacităţilor naţionale de supraveghere, diagnostic de laborator şi control al riscurilor publice, crearea unui parteneriat global în respectarea obligaţiilor şi procedurilor stabilite, precum şi notificare imediată a organismelor internaţionale specializate despre apariţia unor focare de infecţii sau altor riscuri majore pentru sănătatea publică.
Planul de acţiuni privind punerea în aplicare a RSI prevede, de asemenea, desemnarea Punctului Focal Naţional pentru comunicare permanentă cu OMS, evaluarea timp de doi a capacităţilor de detectare şi răspuns a riscurilor pentru sănătatea publică.
Vor fi stabilite punctele de trecere la frontieră (inclusiv cele pe cale aeriană şi maritimă) care trebuie să dezvolte şi să menţină capacităţi de supraveghere şi răspuns în conformitate cu RSI, astfel ca să poată prelua rapid şi ajutora călătorii bolnavi. Aceste puncte vor fi asigurate cu echipament individual şi mijloace de profilaxie a personalului.
În decizia Guvernului se mai precizează că din bugetul de stat vor fi alocate anual mijloace pentru implementarea Planului de acţiuni privind punerea în aplicare a RSI.