Peste 30 de deputați din Parlament sunt pedagogi sau au experiență didactică

Peste 30 de deputați din Parlamentul de legislatura a XI-a sunt pedagogi sau au experiență didactică. Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a adresat pedagogilor un mesaj de mulțumire pentru dedicație și pentru onestitate și dăruire de sine, transmite IPN.

„Sunt foarte aproape de voi din toate punctele de vedere. Eu știu cât efort depuneți zi de zi, dar totodată roadele voastre le culegeți peste ani, când vă mândriți cu discipolii voștri. În această pandemie, am văzut cât de complicat este învățatul de la distanță. Pentru aceasta, vă mulțumesc fiecăruia în parte pentru eforturile și răbdarea cu care am trecut și trecem împreună”, precizează șeful legislativului în mesajul său.

Igor Grosu este absolvent al Universității de Stat din Moldova, fiind profesor de istorie. În perioada anilor 2012-2015 a deținut funcția de viceministru al educației. Alți opt deputați sunt profesori de istorie – Mihail Druță, Lilian Carp, Vladimir Bolea, Virgiliu Pâslariuc, Iulia Dascălu, Larisa Voloh, Victoria Cazacu și Eduard Smirnov.

Președinta Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Liliana Nicolaescu-Onofrei, dar și Marcela Adam, secretara acestei comisii, sunt filologi, profesori de limbă și literatură română. Și Angela Munteanu-Pojoga este licențiată în filologie. Profesor de limba română și literatura română este și Evghenia Cojocaru.

În Parlament, este un profesor de limbi străine (engleză și franceză) – Doina Gherman și un profesor de limba și literatura găgăuză – Ivanna Koksal. Natalia Davidovici deține diplomă în psihopedagogie, iar Liliana Grosu este  profesor de psihologie. Gheorghe Agheorghiesei și Svetlana Căpățină au activat în calitate de învățători ai claselor primare. Marina Morozova are studii în pedagogie și management educațional.

În actuala legislatură a Parlamentului este un lector de științe socio-umaniste – Veronica Roșca, un lector de științe economice – Petru Burduja și unul de economie politică – Valeriu Muduc. De asemenea, printre deputați se regăsesc un profesor de științe politice – Bogdan Țîrdea, câte un profesor de geografie, chimie și biologie – Reghina Apostolova, Larisa Novac și Ina Coșeru, un profesor de teologie – Ion Groza, un profesor de matematică – Maria Gonța. 

Chiar dacă nu sunt pedagogi de profesie, mai mulți deputați din actuala legislatură dețin experiență de activitate cu tineri și copii, inclusiv în sectorul asociativ. În același timp, Adrian Belîi și Ana Oglindă sunt doctori în științe medicale, Virgiliu Pâslariuc și Eduard Smirnov – doctori în științe istorice, Vasile Șoimaru și Alla Darovannaia dețin titlul de doctor în economie, iar Bogdan Țîrdea este doctor în științe politice. Totodată, un deputat deține titlul de doctor în științe agricole – Chiril Tatarlî.

Ziua profesorului este sărbătorită anual din 1994, pe data de 5 octombrie, cu scopul de a marca semnarea Recomandării UNESCO  (Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură) privind statutul profesorilor.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.