Peste 3 mii de tineri își vor dezvolta abilitățile în cadrul Programului „Joboteca”

Peste 3 mii de tineri care studiază în 25 de instituții de învățământ, din cinci raioane ale țării, își vor dezvolta aptitudinile profesionale și digitale în cadrul programului-pilot de pregătire a tinerilor pentru piața muncii „Joboteca”, lansat astăzi la Chișinău. Scopul proiectului este de a reduce rata șomajului în rândurile tinerilor. 90 la sută din valoarea proiectului va fi finanțată de UE, transmite IPN.

Magdalena Mueller-Uri, șefa Departamentului operațiuni din cadrul Delegației UE în Republica Moldova,  a menționat că șomajul în rândurile tinerilor este o problemă nu doar pentru Republica Moldova, dar și pentru alte state. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în rândurile tinerilor de 15-24 ani rata șomajului este de trei ori  mai mare decât rata șomajului în rândul populației generale, care constituie circa 4%.

Natalia Grâu, secretar de stat la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, a spus că tinerii au nevoie de ghidare în carieră, ei trebuie să știe care sunt acele competențe și aptitudini speciale pe care ar putea să le valorifice. „Mizăm pe faptul că instituțiile beneficiare ale proiectului să ne poată oferi răspunsuri și soluții pe care să le putem implementa la nivel de sistem. „Joboteca” reprezintă niște laboratoare în care se vor genera idei noi și în care tinerii vor avea acces la practici de succes. Implementarea programului-pilot în Republica Moldova va dura trei ani, iar în el vor fi implicați și 150 de pedagogi, care vor beneficia de instruiri”, a specificat Natalia Grâu.

Raluca Condruț, manager de program „Terre des Hommes” din România, a precizat că în 25 de inatituții de învățământ din Republica Moldova vor fi create spații „Joboteca”, pritenoase tinerilor, vor fi finanțate 15 inițative comunitare care susțin tinerii în accesarea oportunităților de muncă, vor fi promovate bunele practici către autoritățile locale, școli și alte părți interesate. Totodată, vor fi încheiate parteneriate cu cel puțin 12 companii pentru programe de internship-uri. În 2022 și 2023 se vor desfășura campanii, cu genericul „Ziua Ștafetei în Republica Moldova”.
 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.