Peste 3 mii de familii şi-au cumpărat locuinţă cu ajutorul AMIC

În 15 ani de la fondare, Agenţia Municipală de Ipotecă din Chişinău (AMIC) a construit 51 de blocuri de locuit, oferind locuinţe pentru circa 3 mii de familii. Directorul general al întreprinderii, Petru Pripa, a declarat pentru IPN că toate blocurile se construiesc în conformitate cu normele şi cerinţele din domeniul construcţiilor, cu utilizarea celor mai calitative materiale şi utilaje moderne de construcţie, dar şi ţinând-se cont de capacităţile destul de modeste de cumpărare ale populaţiei.

Petru Pripa a menţionat că bazele AMIC au fost puse în toiul crizei economice mondiale, din 1998, când problema spaţiului locativ era foarte acută, iar în conştiinţa oamenilor încă se păstra ideea că statul este obligat să le asigure, fie şi peste mulţi ani, un loc de trai gratuit, aşa cum se întâmpla pe vremea Uniunii Sovietice.

„Nu am inventat noi ipoteca, însă am fost pionerii acestui serviciu pe piaţa de construcţii din Moldova. Am fost primii care am lucrat foarte bine în acea perioadă, fiind susţinuţi şi de primarul de atunci al capitalei, Serafim Urecheanu, Primăria fiind fondatorul agenţiei, dar şi de ex-viceprimarul Alexei Paladi”, a spus Petru Pripa.

Primele două blocuri de locuit au fost oferite companiei de către Primărie pentru finalizare. Erau construcţii lăsate de izbelişte după destrămarea Uniunii Sovietice. După finalizarea construcţiei, apartamentele au fost cumpătare în ipotecă de către mai mulţi bugetari, angajaţi ai instituţiilor bugetare, autorităţile locale asumându-şi obligaţia să achite rata de dobândă la creditele contractate de beneficiari.

„Am fost primii care am acordat şansa unui loc de trai pentru cei care nu deţineau suficiente surse de venit. Principiul de care ne-am ghidat a fost crearea condiţiilor de procurare a spaţiilor de locuit de către persoanele care au un venit mediu şi cărora le-am acordat iniţial o perioadă de graţie de 10 ani, după ce au achitat o anumită rată din costul locuinţei. Am reuşit să convingem oamenii cu venituri modeste că pot să-şi procure un acoperiş deasupra capului”, a adăugat Petru Pripa.

Agenţia Municipală de Ipotecă din Chişinău a fost şi prima companie de construcţii care a implementat centralele termice individuale pentru blocurile de locuit, şi cu posibilitatea conectării autonome a apartamentelor la serviciile de termificare. În prezent, AMIC este singura companie din Moldova care foloseşte pentru geamuri elemente de tâmplărie exterioară din lemn stratificat, iar locuinţele se dau în exploatare cu toate reţelele de apă, căldură şi canalizare instalate.  AMIC oferă şi apartamente „la cheie”, în care blocul sanitar şi bucătăria sunt mobilate, iar costul unei asemenea locuinţe poate să fie cu cel mult 30% mai mare comparativ cu cele care sunt date în exploatare în „varianta albă”.

Pentru mai multe detalii doritorii pot accesa pagina oficială a agenţiei pe www.ipoteca.md

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.