Anual în Republica Moldova, peste 200 de femei îşi pierd viaţa din cauza cancerului de col uterin. Veronica Ciobanu, ginecolog la Institutul Oncologic, a declarat pentru IPN că această maladie afectează în majoritatea cazurilor femeile cu vârsta cuprinsă între 35 şi 60 ani. Populaţia urmează a fi informată despre profilaxia şi depistarea precoce a acestei maladii, în perioada 24-30 ianuarie, când este marcată Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin.
Campania de prevenire a fost lansată pentru a conştientiza beneficiile screeningului cervical (examen microscopic al celulelor cervicale epiteliale) şi al vaccinului împotriva virusului Papiloma Uman(HPV). Potrivit specialiştilor, cauzele apariţiei cancerului de col uterin sunt multiple, iar cele mai răspândite rămân a fi infecţiile cu transmitere sexuală şi anume Virusul Papiloma Uman (HPV). Declanşarea bolii poate fi condiţionată şi de alţi factori precum viaţa sexuală timpurie, infecţiile transmise pe cale sexuală şi netratate, contraceptivele hormonale utilizate pe timp îndelungat, consumul de tutun, alcool, supraponderabilitatea etc.
Veronica Ciobanu a menţionat că vaccinarea fetelor virgine, începând chiar de la 10 ani, este foarte eficientă. În Republica Moldova, vaccinul contra HPV încă nu a fost introdus în calendarul vaccinărilor obligatorii, însă aceasta se preconizează, iar în următorii doi ani urmează să se efectueze un studiu de fezabilitate în acest sens. În Moldova vaccinarea contra HPV se face la centrele private.
Conform datelor prezentate de Veronica Ciobanu, anual sunt puse la evidenţă peste 300 de femei. În stadiile incipiente cancerul de col uterin nu produce sângerări sau durere, însă în stadiile avansate ale bolii apar sângerări şi secreţii vaginale anormale, însoţite de dureri. Astfel, programele organizate de screening al cancerului de col uterin pot preveni până la 80% din cazurile acestei boli.
Incidenţa bolii de cancer de col uterin la femeile din Moldova se clasează pe locul doi după cel al glandei mamare. Medicul ginecolog a precizat că majoritatea cazurilor depistate de cancer sunt în stadiul trei şi patru, din această cauză medicii atenţionează femeile să facă screening atunci când li se cere.
Anual, ultima săptămână a lunii ianuarie întruneşte evenimentele consacrate Săptămânii Europene de prevenire a cancerului de col uterin, asociată cu informarea populaţiei vizând profilaxia şi depistarea precoce a acestei maladii.