Peste 20 mln dolari vor fi investiţi în competitivitatea agriculturii moldoveneşti
Consiliul director al Băncii Mondiale a aprobat, pe 1 mai, un credit în valoare de 18 milioane de dolari şi un grant de 4,4 milioane de dolari de la Fondul Global de Mediu (FGM) pentru realizarea Proiectului competitivitatea în agricultură în Moldova, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit unui comunicat de presă al oficiului Băncii Mondiale în Republica Moldova, proiectul
îşi propune să contribuie la sporirea competitivităţii sectorului agroalimentar din Moldova prin susţinerea modernizării sistemului de management al siguranţei alimentare, facilitarea accesului la pieţe agricole, integrarea practicilor de management durabil al terenurilor. Componenta finanţată de la FGM va ajuta Guvernul în acţiunile de implementare în regim pilot a practicilor de management durabil a terenurilor pentru a reduce degradarea acestora, a declarat Abdoulaye Seck, manager de ţară al Bănci Mondiale.
Proiectul propus va contribui la realizarea modelului de creştere economică descris în Programul Guvernului Republicii Moldova pentru anii 2011-2014, care este bazat pe trei piloni: investiţii, inovare şi competitivitate. Proiectul va susţine reforme menite să sporească competitivitatea, să sprijine dezvoltarea afacerilor agricole prin servicii de consultanţă şi formare, să asigure armonizarea cadrului de reglementare la cerinţele de siguranţă alimentară ale UE etc. Finanţarea FGM va susţine în special activităţile metodologice şi analitice pentru evaluarea riscurilor în raport cu degradarea terenurilor şi calitatea solului, certificarea calităţii terenurilor şi stabilirea standardelor pentru a asigura integrarea celor mai bune practici de management al terenurilor etc.
FGM întruneşte 182 de ţări în parteneriat cu instituţii internaţionale, organizaţii non-guvernamentale şi sectorul privat pentru a soluţiona probleme globale de mediu. Din 1991 FGM a oferit 9 miliarde de dolari SUA sub formă de granturi şi a mobilizat 40 miliarde de dolari SUA în co-finanţare pentru un număr de peste 2600 proiecte în mai mult de 165 de ţări.
De la momentul aderării Moldovei la Banca Mondială, în1992, peste 880 milioane de dolari SUA au fost alocaţi pentru 42 de operaţiuni. În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include 11 proiecte active cu angajamente în valoare totală de 281 de milioane de dolari SUA. Domeniile vizate includ educaţia, asistenţa socială, guvernarea electronică, asistenţa medicală, sectorul energetic, agricultura, dezvoltarea afacerilor şi altele.