Peste 20 de angajați ai ÎS Gările și stațiile auto, cercetați penal pentru corupție

Doisprezece angajați ai Întreprinderii de Stat „Gările și stațiile auto” au fost reținuți de către ofițerii Centrului Național Anticorupție, fiind suspectați de corupere pasivă, activă și abuz de serviciu. Aceștia sunt bănuiți de acumulare ilicită de bani de la operatorii de transport și șoferii de curse naționale și internaționale. Alți 11 funcționari au fost escortați la CNA pentru audieri, având statut de bănuit în mai multe dosare penale, transmite IPN

Procurorii și ofițerii CNA au efectuat marți, 17 iulie, percheziții la autogările din Cahul, Căușeni, Orhei, Edineț, Drochia, Ungheni, Hâncești, Ialoveni, dar și din Bălți și Chișinău. Ca urmare, au fost reținuți patru administratori ai filialelor teritoriale din Bălți, Edineţ, Orhei și Căușeni, doi șefi din cadrul filialei teritoriale Centru din Chișinău, doi controlori, trei dispeceri și un casier.

Potrivit unui comunicat de presă al CNA, șoferii erau obligați să transmită zilnic sume fixe de bani casierilor, care, la rândul lor, acumulau până la finalul zilei banii de la conducătorii tuturor mijloacelor de transport care intrau în gară. Ulterior, banii erau transmiși mai departe, conform ierarhiei. Suma colectată lunar, prin intermediul acestei scheme, se ridica la 1,5 milioane de lei, bani percepuți drept mulțumire din partea șoferilor pentru scutirea lor de controale. Asta deoarece, majoritatea unităților de transport admiteau mai multe abateri, precum: surplusul de pasageri, încălcarea graficului de circulație, lipsa evidenței biletelor cumpărate etc. Pentru a nu fi supuși verificărilor și sancțiunilor, aceștia erau obligați de operatorii de transport să achite taxe ilicite pentru fiecare unitate de transport.

CNA menționează că, în cadrul documentării cazului a fost identificată o altă schemă de însușire a banilor publici de către angajați ai ÎS „Gările și stațiile auto”. Potrivit materialelor anchetei, responsabilii de la camera de păstrare a bagajelor ar fi perceput zilnic de la cetățeni diferite sume de bani pentru depozitarea bagajelor fără a le reflecta în evidența contabilă. Sumele ar fi fost însușite de angajații întreprinderii, fapt prin care au fost cauzate daune instituției.

Pentru corupere pasivă, activă și abuz de serviciu, legislația în vigoare prevede diferite pedepse penale și privarea persoanei publice de dreptul de a ocupa anumite funcții.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.