Peste 1900 de copii vor avea acces la instruire timpurie în cadrul unui proiect

39 de grădiniţe din mediul rural vor fi reparate şi dotate cu utilaj didactic în cadrul  proiectului „Parteneriat Global pentru Educaţie”, implementat de către Ministerul Educaţiei. Proiectul urmăreşte promovarea parteneriatului social în sprijinul educaţiei timpurii pentru toţi copiii din Republica Moldova şi accesul echitabil la educaţie.

Viceministrul educaţiei, Liliana Nicolaescu-Onofrei, a spus, în cadrul unei conferinţe de presă la IPN, că educaţia timpurie de calitate înseamnă educatori instruiţi, părinţi implicaţi, grădiniţe reparate şi dotate cu tot ce este necesar pentru educaţia copiilor din fragedă copilărie. Educaţia timpurie oferă copiilor un star mai bun în viaţă. Proiectul lansat urmăreşte îmbunătăţirea accesului la educaţie timpurie pentru toţi copiii cu nevoi speciale, aflaţi în situaţii de risc sporit. Oferirea serviciilor de educaţie timpurie de calitate, prin instruirea cadrelor didactice şi manageriale din instituţiile de învăţământ preşcolar şi implicarea activă a părinţilor în acest proces.

Viceministrul educaţiei a subliniat că vor fi realizate mai multe lucruri în beneficiul copiilor, cum ar fi: crearea a 130 de centre de mentorat pentru educatori; dotarea a 950 de instituţii de învăţământ preşcolar cu material didactic şi cărţi pentru copii; reparaţia capitală şi dotarea a 38 de grădiniţe din diferite localităţi rurale şi a unui centru comunitar în Ceadâr-Lunga destinat copiilor cu nevoi speciale. Instituţiile vor oferi acces la educaţie timpurie pentru 1966 de copii. Acestea au fost selectate pentru proiect reieşind din necesitatea comunităţii şi în baza infrastructurii existente.

Toate grădiniţele renovate vor fi dotate cu o mini bibliotecă pentru cadrele didactice şi părinţi. Totodată, va fi creat un instrument de monitorizare a pregătirii copiilor pentru şcoală, care este la etapa de pilotare.

1435 de echipe comunitare, formate din cadre didactice, asistenţi parentali şi sociali, care lucrează cu părinţii, vor participa la un program de formare în educaţia incluzivă, în baza unui ghid privind incluziunea, care va fi elaborat în cadrul proiectului.

Primarul satului Mereni din raionul Anenii Noi, Eugen Sălcuţan, a spus, la aceeaşi conferinţă de presă, că prin intermediul proiectului localitatea va beneficia de o grădiniţă nouă, cu o capacitate de 130 de locuri, iar acest lucru va soluţiona o mare problemă a comunităţii, şi anume accesul la educaţie timpurie. Finanţarea lucrărilor de renovare a instituţiei vor începe la 1 ianuarie 2014.

Proiectul „Parteneriat Global pentru Educaţie” este implementat de către Ministerul Educaţiei, în parteneriat cu Banca Mondială şi UNICEF.

  • liliana nicolaescu-onofrei despre educatia timpurie.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.